Pozorišta Srbija

Premijera novopostavljene “Kopelije”

Sinoć je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu (pred punom salom) premijerno izveden balet “Kopelija ili Devojka sa očima od emajla”.

Narodno pozorište u Beogradu(Fotografija: Narodno pozorište u Beogradu, “Wikimedia”)

Ne postoji granica između realnosti sna i istine – poruka je ovog dela, koje je jedan od najlepših komada, savršeno u svojoj suštini. San čudnog doktora Kopelijusa da udahne život svojoj kreaciji, jednoj lutki, prevazilazi priču i postaje univerzalna tema o nekome ko je drugačiji od nas. Svanilda, svojim prerušavanjem u Kopeliju dovodi ga u zabludu da je to moguće (što ga čini srećnim), ali njegovi se snovi ruše saznanjem da je u pitanju samo lutka. Ostaje sam, očajan, sa svojom kreacijom – slomljenom lutkom. Ali Kopelijus (kreator, umetnik i stvaralac) oprašta mladosti i priključuje se sredini koja ga je do tada odbacivala, te učestvuje u veselju i proslavi života i mladosti. Različitosti postoje, ali ima i načina da se one premoste. Moguće je ostvariti snove ukoliko su ljudi spremni na to. Naš dr Kopelijus je pomalo i Don Kihot (sanjar, idealista ili baletmajstor koji svojoj kreaciji želi da udahne ono što najbolje zna i ume – Dušu plesa).

Balet(Fotografija: Balet, “Fast Company”)

Ovo je sentimentalni balet (u dva čina) sa komičnim elementima, za koji je originalnu koreografiju uradio francuski igrač, baletski libretista, koreograf i kompozitor – Artur Sen-Leon (fr. Arthur Saint-Léon). On je, zajedno sa Šarlom Nuitreom, napisao i libreto, urađen po noveli “Čovek iz peska”, čuvenog nemačkog pisca, dirigenta i slikara Ernesta Teodora Vilhelma Hofmana (nem. Ernst Theodor Wilhelm Hoffmann). “Kopelija” je na sceni Narodnog pozorišta prvi put izvedena 11. juna 1924 (u koreografiji Aleksandra Fortunatoa). Naredna premijera održana je 21. juna 1948 (u koreografiju Dimitrija Parlića, koji je (u alternaciji) sa Aleksandrom Dobrohotovim tumačio lik Franca). Nepunih 15 godina kasnije, ovaj balet je imao još jednu premijeru u Narodnom pozorištu – 27. februara 1963. godine (u koreografiji i režiji Vere Kostić). Čuveni baletski igrač, koreograf i pedagog Dimitrije Parlić, posle 17 godina pauze, još jednom je odlučio da na sceni Narodnog pozorišta postavi „Kopeliju“. Premijera je održana 14. februara 1980. Poslednja postavka urađena je 19. novembra 1991. godine, a ova baletska predstava se naizmenično izvodila na tadašnjoj sceni Nacionalnog teatra u Zemunu i u matičnoj zgradi na Trgu Republike (koreografiju i režiju Dimitrija Parlića preneli su Višnja Đorđević, Dušan Simić i Vladimir Logunov).

Plakat za prvo izvođenje kopelije u Narodnom pozorištu u Beogradu (1924)(Fotografija: Plakat za prvo izvođenje “Kopelije” u Narodnom pozorištu u Beogradu, 1924)

“Kopelija” je praizvedena 25. maja 1870. godine u Pariskoj operi.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.