Pozorišta Srbija

Premijera mjuzikla „Inside Out” u Pozorištu na Terazijama

Na Velikoj sceni Pozorišta na Terazijama večeras će od 19 časova i 30 minuta biti premijerno izveden mjuzikl „Inside Out”, po motivima istoimenog popularnog američkog mjuzikla.

(Fotografija: Velika scena Pozorišta na Terazijama; © Pozorište na Terazijama)

Priča prati sudbinu šest žena koje se jednom nedeljno susreću na psihoterapiji, kako bi se na što adekvatniji način suočile sa preprekama na koje nailaze u sklopu muškocentričnog sveta u kojem žive. Bez obzira na to koliko su ostvarene kao poslovne žene, udate ili neudate, supruge ili majke, svaka od njih, na sebi svojstven način, pokušava da se izbori sa stereotipima koji su im nametnuti od strane savremenog sistema ili medijskog predstavljanja slike o idealnoj ženi koja bi trebalo da bude SVE: idealno vitka, emotivno ostvarena, moderna, udata, majka, finansijski nezavisna, uspešna u poslu,,,

(Fotografija: Predstava „Inside Out”, 2018, Pozorište na Terazijama; © Pozorište na Terazijama)

Svaka od junakinja iznosi problem sa kojim se suočava, sa nadom da će pronaći rešenje i da će se smelije suočiti sa svojim strahom i stvoriti za sebe neku novu šansu.

Kako navodi „Njujork Tajms”, tajna uspeha predstave „Inside Out” je da se publika oseća kao da je deo grupne terapije, zahvaljujući ovim „očajnim, inteligentnim, drskim, srdačnim, svesnim i odlučnim” ženama. „Urađen je neobično dobar posao u građenju likova, koji se čine kao pravi ljudi sa pravim problemima”.

Osim toga, autori ovog mjuzikla postižu i da publika lako poveruje da je poveravanje publici pevajući u najtežim trenucima, od strane naših protagonistkinja, najprirodnija stvar na svetu. Karakteristično za mjuzikl „Inside Out” je i to što su reči izuzetno zahtevnih numera, ne samo u skladu sa dramskim tekstom, već i sastavni deo dijaloga i neposredene komunikacije učesnica grupne terapije, koja zatim prerasta u prijateljstvo.

A vedar duh i dobro raspoloženje koje ovaj mjuzikl izaziva, čak i onda kada se bavi nesigurnošću, samoćom, neispunjenim očekivanjima ili osećaju beznađa, nisu njegov spoljašnji ukras, već deo pogleda na svet i načina suočavanja junakinja ovog komada sa mnogim problemima i nedaćama koje prate život žena u savremenom društvu.

Mjuzikl „Inside Out” je prvi put izveden 1989. godine, ali pod nazivom „Roleplay”, dok je kao „Inside Out” svoju njujoršku premijeru imao 28. oktobra 1994. u pozorištu „Cherry Lane”.

Igraju: Dušica NovakovićIvana KneževićIvana Popović Ilijin, Jelena JovičićMina Lazarević i Suzana Lukić.

Balet: Branko Mitrović, Igor Grabovica, Milan Gromilić, Miloš Mitić, Nebojša Gromilić, Nemanja Naumoski, Nemanja Pražić i Sava Vidicki.

Orkestar: Aleksandar Petković, Ana Tadić, Anica Ivančević, Biljana Jovanović (koncert-majstor), Bojana Pantović, Borivoje Spasojević, Daniela Stanković, Dejan Stojadinović, Dragomir Marinković, Ivana Matejić, Ivana Pavlović, Katarina Kasatkin, Maja Hajduković, Marija Ristić, Mihajlo Bogosavljević, Milica Mihailović, Mladen Lukić, Siniša Jovanović, Vladimir Mandić, Uroš Ranković, Vojin Nenadović, Zoran Kovačevski i Želimir Vasić.

Rediteljka: Ana Grigorović.

Dramaturg: Dag Haverti.

Kompozitorka: Adrjan Ras.

Autor stihova: Adrjan Ras i Dag Haverti.

Prevod i prepev songova: Slobodan Obradović.

Orkestrator i dirigent: Milan Nedeljković.

Koreografi: Milan Gromilić i Nebojša Gromilić.

Kostimografkinja: Dragica Laušević.

Scenografkinja: Marija Jevtić.

Mjuzikl „Inside Out” Pozorišta na Terezijama dodatano je obogaćen zanimljivim koreografijama, spektakularnim muzičkim aražmanima i punoćom zvuka kakva nije ostvarena ni na njujorškim scenama! Prva repriza je zakazana za sutra, a karte možete kupiti na biletarnici Pozorišta na Terazijama, po ceni od 900 (balkon) i 1.300 dinara (parter).

(Fotografija: Predstava „Inside Out”, 2018, Pozorište na Terazijama; © Pozorište na Terazijama)

Mesečni repertoar Pozorišta na Terazijama pogledajte ovde.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.