Pozorišta Srbija

Premijera inkluzivne pozorišne predstave „Hegel i duga lista prevara“

Premijera inkluzivne pozorisne predstave „Hegel i duga lista prevara“, odrzana 11. novembra u Ateljeu 212, dokazala je da izvodjaci sa invaliditetom mogu biti potpuno ravnopravni partneri profesionalnim plesacima. Predstava, ciju realizaciju je omogucila kompanija Japan Tobacco International, deo je projekta “Pravo na umetnost” i predstavlja koprodukciju Grupe “Hajde da…”, KC “Rex” i KC “Magacin”.

Hegel i duga lista prevara 2

Publika u prepunoj sali je aplauzom pozdravila ucesnike, koji su pokazali da gluve osobe mogu biti odlicni plesaci uprkos tome sto ne cuju muziku, kao i da korisnici kolica pokretom mogu da stvaraju umetnost i doprinose upecatljivoj pozorisnoj estetici.

Hegel i duga lista prevara 3

„Pored vazne drustvene dimenzije, „Hegel i duga lista prevara“ je prvenstveno snazan umetnicki cin. Cilj nam je bio da promovisemo pozoriste kao otvoreni prostor u kome je susret moguc, u kome se opcije sire, granice smanjuju, a osobe sa invaliditetom imaju iskljucivo pravo da svoje telo i svoju drustvenu i umetnicku poziciju samostalno i slobodno definisu.“ – izjavio je Marko Pejovic, koordinator projekta.

Hegel i duga lista prevara 4

Projekat „Pravo na umetnost“, u okviru kojeg je realizovana predstava, posvecen je podizanju svesti o tome da je pristupacnost umetnickih programa osobama sa invaliditetom u Srbiji na vrlo niskom nivou. Mali broj institucija kulture pristupacan je korisnicima kolica, a za njihove programe je retko obezbedjen prevod na znakovni jezik i audio naracija za slepe i slabovide osobe. Takodje, malo je umetnickih projekata u kojima su osobe sa invaliditetom ravnopravni ucesnici.Umetnicki angazman im se obicno osporava usled toga sto nemaju odgovarajuce obrazovanje, a ne mogu ga imati stoga sto ih umetnicke skole i fakulteti ne prihvataju kao „regularne“ djake i studente.

Tim predstave cine: Marko Pejovic (psiholog, dramski pisac, teoreticar umetnosti), Boris Caksiran (kostimograf, koreograf i reditelj), Jovana Rakic(koreograf, igrac savremenog plesa), Stojan Simic (igrac savremenog plesa, gluva osoba), Jelena Stojiljkovic (glumica, dramski pedagog), Jana Milenkovic(igrac savremenog plesa), Marijana Kraker (glumica) i Nenad Galic (pesnik, korisnik kolica).

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

1 Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  • Predstava “Hegel i druge liste prevara” pomera granice, razbija stereotipe i šalje nedvosmislenu poruku gledaocima, profesorima Fakulteta Dramskih Umetnosti i nadležnima u kulturi: Moguće je stvoriti umetničko dramsko delo u kome učestvuju hendikepirane osobe. Gluv “čuje” muziku, čovek iz kolica igra na sceni !!
    Svaka čast Borisu Čakširan, Marku Pejović i svima koji su učestvovali u kreaciji dela koje šalje jaku emotivnu poruku svakome ko pogleda predstavu! Bravo LJUDI !

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje