Pozorišta Srbija

Predstava „Važno je zvati se Ernest“ u Narodnom pozorištu u Beogradu

Na sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu, večeras će od 20 časova i 30 minuta biti odigrana predstava „Važno je zvati se Ernest“, nastala po motivima istoimenog komada jednog od najboljih irskih književnika Oskara Vajlda.

Predstava "Važno je zvati se Ernest" (2012)(Fotografija: Predstava „Važno je zvati se Ernest“, 2012)

U ovom komadu autor govori o tajnim identitetima svojih likova, poput njega samog. „Važno je zvati se Ernest“ je trivijalna komedija, sa elementima mjuzikla, groteske, fizičkog teatra u stilu „Montija Pajtona“, pa čak i šoua „Fešn TV-a, jer je Vajld izuzetno polagao na modu i bio pravi trendseter svog vremena. Priča prati dvojicu prijatelja iz visokog londonskog društva, Aldžernona Monkrifa i Džona Vortinga, koji su razvili niz lažnih identiteta, to jest izmislili prijatelje kako bi mogli da vode dvostruki život i izbegavali društvene obaveze.

Predstava "Važno je zvati se Ernest" (2012)(Fotografija: Predstava „Važno je zvati se Ernest“, 2012)

Oskara je englesko društvo i obožavalo i osuđivalo. Živeo je ludo i brzo, voleo je ljude na sve moguće načine. Radeći ovu predstavu ekipa i ja bili smo opsednuti piscem, njegovim mislima, aforizmima, epigramima… Vajldova savremenost učinila je da nam se uvuče u svest i podsvest“, rekao je reditelj Nikola Zavišić.

Takođe, 2002. godine snimljen je i američki film „Važno je zvati se Ernest“ (engl. The Importance of Being Earnest).

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.