Pozorišta Srbija

Predstava „Uobraženi bolesnik“ u JDP-u

Na sceni „Ljuba Tadić“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), večeras će od 20 časova biti odigrana jedna od najpoznatijih srpskih predstava „Uobraženi bolesnik, nastala po tekstu istoimenog komada francuskog dramaturga i glumca „Molijera“.

Predstava "Uobraženi bolesnik" (2015)(Fotografija: Predstava „Uobraženi bolesnik“, 2015, JDP)

U ovom klasiku književnosti i scene (poslednje Molijerovo delo) definisan je konačni odnos prema konzervativizmu, nadriučenjaštvu i šarlatanstvu, ali pre svega, prema društvu i njegovim tužnim porodicama koje pate od pohlepe i sebičluka. Bolest od koje pati glavni junak ove drame nije lako izlečiva, a preti da bude pogubna za celu porodicu. Ova bolest se javlja u telu društva, pa scenska dijagnoza neznalaštva izaziva smeh, ali je i istinski blagotvorna i lekovita. Komedija mora da radi na tome da ponovo prisvoji terapeutsku društvenu funkciju time što će i doktore uvrstiti u sopstveni smešni mizanscen.

Molijerova kritika savremene medicinske nauke zasnovana je na uverenju da je način na koji ljudska „mašina“ funkcioniše i dalje misterija.

Igraju: Bojan Dimitrijević, Dragan Mićanović, Goran Šušljik, Jelisaveta „Seka“ Sablić, Marta Bjelica, Mladen Sovilj, Nebojša Milovanović, Radovan Vujović, Slobodan Tešić, Vlasta Velisavljević i Miloš Jevtović.

Reditelj (adaptacija, scena i izbor muzike): Jagoš Markovićjedan od vodećih srpskih pozorišnih reditelja.

Dramaturg (pisac originalnog dela): Žan-Batist Poklen-„Molijer“ (franc. Jean-Baptiste Poquelin-„Molière).

Prevod: Bogdan Popović.

Prevod (stihovi): Dragoslav Ilić.

Predstava "Uobraženi bolesnik" (2015)(Fotografija: Predstava „Uobraženi bolesnik“, 2015, JDP)

Predstava „Uobraženi bolesnik premijerno je odigrana 24. aprila 2015, a do sada je imala gostovanja u mnogim gradovima, između ostalih, u Pekingu i Šangaju.

Za ulogu Argana glumac Dragan Mićanović dobio je Godišnju nagradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta (2016).

Predstava "Uobraženi bolesnik" (2015)(Fotografija: Predstava „Uobraženi bolesnik“, 2015, JDP)

Pogledajte trejler, odnosno video snimak tv priloga o ovoj predstavi:

Mesečni repertoar JDP-a možete pogledati ovde.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.