Pozorišta Srbija

Predstava „Ubi me kurje oko“

Na sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu, večeras će od 20 časova i 30 minuta biti premijerno izvedena predstava „Ubi me kurje oko“.

Ovo je priča o malom čoveku u Velikom ratu (Prvi svetski rat), urađena u žanru ratne komedije, u kojoj se smeh brzo smenjuje suzama. Posebna pažnja u ovoj priči posvećena je i vojvodi Petru Bojoviću, koji je predvodio oslobađanje Beograda, odnosno Srbije.

Predstava „Ubi me kurje oko“ napravljena je u znak sećanja na 28. novembar 1915. godine, odnosno stogodišnjice od održavanja sednice Vrhovne vojne komande u tadašnjoj Raškoj, na kojoj je odlučeno da se celokupna srpska vojska prelaskom preko Albanije povuče u Grčkuu ovoj stravičnoj vojnoj operaciji stradalo je više od 250.000 ljudi. Ova predstava je deo pozorišnog triptiha o istorijskim događajima na našim prostorima, koji pored ove, čine i predstave „Milunka Savić“ i „Lujza Mišić“.

Uloge: Srđan Ivanović, Vesna Stanković i Andreja Maričić.

Reditelj: Vesna Stanković.

Dramaturg: Vesna Stanković.

Produkcija: Pozorišna trupa „BalkanART“.

„Sve tri predstave pripadaju dokumentarnom teatru i svaka izgovorena reč na sceni zasnovana je na istorijskim činjenicama ili na svedočenju potomaka. Junaci se ponekad rađaju, a nekad to postaju sticajem okolnosti. Sudbina ih valja kao vetar seno…“, rekla je glumica i rediteljka Vesna Stanković u intervjuu za „Večernje novosti“.

Karte možete kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta u Beogradu.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.