Pozorišta Srbija

Predstava „Sluškinje“ u borbi protiv nasilja nad ženama

Katarina Radivojević, Marija Vicković i Leana Vučković odigraće „Sluškinje“, komad francuskog pisca Žana Ženea, uz podršku kompanije Avon 24. i 25. novembra u UK „Vuk Stefanović Karadžić“ povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Glavne protagonistkinje ove priče, sluškinje Kler i Solanž, žude da zakorače u svet viših klasa, vođene čežnjom da postanu neko drugi i prevaziđu okvire sopstvene egzistencije, identiteta i socijalnog statusa. Umesto slobode i glamura tamo pronalaze narcizam i otkrivaju neosetljivost onih koji imaju sve, a nesvesni su kolika armija potlačenih radi za njihovu bezbrižnost.

SLUSKINJE---plakat

“Ovo je takođe drama i o jednom duboko disfunkcionalnom porodičnom odnosu, jer Kler i Solanž su sestre, one navodno štite i podržavaju jedna drugu, ali istina je sasvim suprotna, one međusobno podstiču patološko ponašanje, žive u malignoj simbiozi u kojoj muče jedna drugu i jedna iz druge izvlače samo ono najgore” – izjavio je reditelj predstave, Stevan Bodroža.

reci-ne-nasilju-u-porodici-logoU Srbiji je svaka druga žena bila žrtva nekog vida nasilja u porodici, a na svetskom nivou porodično nasilje trpi gotovo milijardu žena godišnje. Malo je poznato da je psihološko nasilje najčešći oblik porodičnog nasilja, čije žrtve trpe razne vrste potčinjavanja, ponižavanja, omalovažavanja i zastrašivanja. 

“Kao kompanija posvećena ženama, Avon ima misiju da podrži programe koji imaju za cilj bolje razumevanje i okončanje porodičnog nasilja. Upravo zbog toga je u okviru akcije „Reci NE nasilju u porodici“ Avon podržao i izvođenje predstave „Sluškinje“, koja za cilj ima podizanje svesti o ozbiljnosti psihološkog nasilja, obrađujući temu iz neobičnog ugla i fokusirajući se na nasilje među ženama” – izjavila je Jasmina Gajić, specijalista za korporativne komunikacije kompanije Avon.

Deset posto ukupnih prihoda od prodatih karata, za predstave održane u Beogradu, organizator odvaja za prikupljanje sredstava za opremanje sigurnih kuća neophodnom opremom u okviru Akcije “Reci NE nasilju u porodici“.    

Akcija „Reci NE nasilju u porodici“

Avon je na globalnom nivou pokrenuo kampanju „Reci NE nasilju u porodici“ 2004. godine kako bi pružio podršku programima podizanja svesti, edukacije i prevencije, kao i direktne usluge za žrtve i njihove porodice. Globalna Avon Fondacija je do danas donirala preko 60 miliona dolara sa ciljem da pomogne programe koji se bave nasiljem u porodici, podizanjem svesti i koji pružaju direktnu pomoć žrtvama. Na globalnom nivou, Avon podržava napore da se zaustavi nasilje nad ženama u preko 50 zemalja, sakupljajući sredstva kroz prodaju specijalnih proizvoda za hrabrost, podižući svest javnosti kroz brojna dešavanja i informišući javnost uz pomoć oko 6 miliona Avon Dama. Sav neto prihod od prodaje ovih proizvoda se namenski usmerava na programe koji imaju za cilj zaustavljanje nasilja u porodici.

U Srbiji je akcija „Reci NE nasilju u porodici“ pokrenuta 2008. godine. Tokom 2012. godine su putem donacija tri sigurne kuće dobile sigurnosne sisteme koji su ih učinili još bezbednijim i koji su sprečili uporne nasilnike da stvaraju neprijatnosti ženama i deci, žrtvama porodičnog nasilja, smeštenim u ovim skloništima. Avon nastavlja da prikuplja sredstva u tu svrhu, kako bi opremio sve sigurne kuće u Srbiji bezbednosnim sistemima. Deo akcije bila je i kampanja “Udari mene, a ne žene”, koja je pozvala javnost da kaže STOP nasilju nad ženama.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.