Pozorišta Srbija

Predstava „Šine“ u JDP-u

Na sceni „Ljuba Tadić“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), večeras će od 20 časova biti odigrana kultna predstava „Šine“.

Predstava "Šine" (2002)(Fotografija: Predstava „Šine“, 2002)

Ovo je jedno od ključnih dela nove srpske dramaturgije i pozorišno zaveštanje izgubljene generacije, koja je stasala u toku devedesetih godina. Predstava u kojoj se, kao u velikom teatarskom kaleidoskopu, smenjuju uzbudljivi prizori puni srčanosti i žestine. Oni pokazuju da u začaranom krugu nasilja, zlo koje neko čini ima koren, ne samo u zlu koje je njemu činjeno, već i u tamnim, praiskonskim, nepobedivim silama u čoveku koje određuju njegove postupke i odnose sa drugima.

Predstava "Šine" (2002)(Fotografija: Predstava „Šine“, 2002)

Igraju: Boris Milivojević, Goran Šušljik, Jelena Đokić, Marinko Madžgalj (Branislav Trifunović), Nebojša Glogovac, Nebojša Milovanović i Nikola Đuričko.

Reditelj: Slobodan Unkovski.

Dramaturg: Marina Milivojević-Mađarev.

„Komad „Šine“ Milene Marković transponovan je u predstavu, koja će verovatno postati kultna za mlade generacije, a koja bi one starije u publici trebalo da navede da se upitaju šta su u prošlosti uradili, šta propustili da učine kako bi svet oko nas bio bolji nego što jeste“. („NIN“)

Predstava "Šine" (2002)(Fotografija: Predstava „Šine“, 2002)

Ova predstava učestvovala je na mnogim domaćim i inostranim festivalima, među kojima su: Osmi jugoslovenski pozorišni festival u Užicu – nagrađena specijalnm nagradom „Ardalion“; Bijenale nove evropske drame u Visbadenu (Nemačka); Festival savremene drame u Budimpešti (Mađarska); Dani srpske kulture u Torontu (Kanada); Tuzlanski pozorišni dani (Bosna i Hercegovina); Festival „Grad teatar“ u Budvi (Crna Gora); Projekat „Beograd-Sarajevo/Sarajevo-Beograd“… Osim toga, gostovala je i u: Bratislavi, Čačku, Lazarevcu, Novom Sadu, Pančevu, Podgorici, Rumi, Smederevu, Somboru, Tivtu, Valjevu i Zagrebu.

Predstava „Šine premijerno je odigrana 25. novembra 2002. Karte za večerašnje izvođenje možete kupiti na biletarnci Jugoslovenskog drasmkog pozorišta, po ceni od: 1.000 (za parter), 600 (za balkon) i 200 dinara (za lože).

Mesečni repertoar JDP-a možete pogledati ovde.


Milena Marković

Milena Marković(Fotografija: Milena Marković, „Večernje novosti“)

Srpska je dramska spisateljica, scenaristkinja i pesnikinja. Rođena je 1974. godine u Zemunu. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u  Beogradu, odsek dramaturgija, sa dramom „Paviljoni ili kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru“, u junu 1998. Za ovu dramu dobila je specijalnu nagradu u bečkom „Theater m.b.H“, dok je za dramu „Brod za lutke“ dobila nagradu „Borislav Mihajlović-Mihiz“ – za dramsko stvaralaštvo. Sa dramom „Bog nas pogledao Šine“ učestvovala je u letnjoj rezidenciji „Royal Court Theatre“ u Londonu, od jula do avgusta 2002. godine.

Napisala je scenario za sledeće filmove i serije: „Sutra ujutru“ (2006, u režiji Olega Novkovića); „Rudarska Opera“ (dokumentarni film iz 2006, u režiji Olega Novkovića); „Na terapji“ (televizijska serija iz 2009, u režiji Marka Đilasa); „Beli, beli svet“ (2009, u režiji Olega Novkovića); „Sestre“ (televizijski film iz 2011, u režiji Vladimira Paskaljevića i Bojane Maljević, koji su ujedno i saradnici na pisanju scenarija); „Otadžbina“ (2015, u režiji Olega Novkovića).

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

1 Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.