Pozorišta

Predstava „Seksualne neuroze naših roditelja” u Narodnom pozorištu u Beogradu

Na Sceni „Raša Plaović” u Narodnom pozorištu u Beogradu, večeras će od 20 časova i 30 minuta biti odigrana predstava „Seksualne neuroze naših roditelja”.

1111(Fotografija: Predstava „Seksualne neuroze naših roditelja”, 2008; Narodno pozorište u Beogradu)

Glavna junakinja ove drame je Dora, baš kao što je Sigmund Frojd, štiteći identitet svoje osamnaestogodišnje pacijentkinje, nazvao devojku koju je lečio od histerije. O tome je i objavio studiju „Dora, fragmenti analize jednog slučaja histerije”.

Međutim, Berfusova drama nije scenska razrada slučaja Frojdove Dore, već potpuno autonomno umetničko delo, ali sa jasnim oslanjanjem na tekovine psihoanalize, na Frojda koji je prvi otpočeo analizu nesvesnog putem analize snova u analizi ličnosti i koji je naglašavao da neuroze imaju organsku osnovu, odnosno da se u sferi seksualnosti nalazi uzrok nastanka psihoneuroza.

2222(Fotografija: Predstava „Seksualne neuroze naših roditelja”, 2008; Narodno pozorište u Beogradu)

Naziv drame „Seksualne neuroze naših roditelja”, gledano iz ugla psihoanalize, čist je pleonazam. Naime, pisac potcrtava ulogu seksualnosti u neurotičnosti pojedinca, odnosno zajednice na kvadrat. On opet naglašava da svaka neuroza ima koren u nedostatku ljubavi u detinjstvu i da ako je neuroza odstupanje od normalnog, koncept normalnosti nije univerzalan, jer varira od sredine, klase, zajednice… Dora je jedini lik u ovoj drami koji ima ime. Svi ostali su postavljeni funkcionalno u odnosu prema njoj (Dorini roditelji, Dorin šef, Fini gospodin).

Igraju: Dobrila Stojnić, Dušanka Stojanović Glid (Vanja Milačić), Igor Đorđević, Miloš Đorđević (Zoran Ćosić), Miodrag Krivokapić (Branko Cvejić), Slobodan Beštić i Vanja Ejdus (Nada Šargin).

Izbor muzike: Tanja Mandić Rigonat.

Pisac originalnog teksta: Lukas Berfus.

Prevod: Bojana Denić.

Dramaturg: Maja Pelević.

Reditelj: Tanja Mandić Rigonat.

3333(Fotografija: Predstava „Seksualne neuroze naših roditelja”, 2008; Narodno pozorište u Beogradu)

Predstava „Seksualne neuroze naših roditelja” premijerno je odigrana 30. aprila 2008. Karte za večerašnje izvođenje možete kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta u Beogradu, po ceni od 400 do 700 dinara.

Mesečni repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu možete da pogledate ovde.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.