Pozorišta Srbija

Predstava „Razbijeni krčag“ u JDP-u

Na sceni „Ljuba Tadić“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), večeras će od 20 časova biti odigrana hit predstava „Razbijeni krčag, nastala po tekstu istoimenog komada jednog od najznačajnijih pisaca tragedija u nemačkoj književnosti Hajnrih fon Klajst.

Predstava "Razbijeni krčag" (2015)(Fotografija: Predstava „Razbijeni krčag“, 2015, JDP)

Ko je razbio krčag gospođe Marte? Ko je mladoj Evi ukaljao ugled? Hoće li njen voljeni Rupreht biti mobilisan? Hoće li seoski sudija Adam moći da otkrije odgovore na sva ta pitanja – baš danas, kada je pao i razbio glavu, a u inspekciju mu dolazi strogi sudski savetnik iz Utrehta? I gde mu se izgubila perika?

Ova zabavna i slojevita komedija, koja je jedno od najznačajnijih i najpopularnijih dela nemačkog romantizma, postavljena je na scenu (uz pomoć prvorazredne glumačke podele) s mnogo hrabrosti i mladalačke svežine, plemenitog cinizma i savremenog smisla za humor.

Igraju: Jovana Gavrilović, Lazar Đukić, Ljubomir Bandović, Marko Baćović, Marko Janketić, Nebojša Glogovac, Svetozar Cvetković i Vladica Milosavljević.

Reditelj: Igor Vuk torbica.

Dramaturg (pisac originalnog dela): Hajnrih fon Klajst.

Prevod: Boško Petrović i Maja Matić.

Dramaturg (adaptacija teksta): Tamara Bijelić.

Predstava "Razbijeni krčag" (2015)(Fotografija: Predstava „Razbijeni krčag“, 2015, JDP)

„Klajst je blizak pučkom teatru. On „Razbijeni krčag“ u podnaslovu naziva „Vesela igra“. Ako pogledamo Klajsta i vreme u kojem je pisao, uz neprikosnovene veličine, kao što su Gete i Šiler, on zapravo predstavlja jednu kontru i jedan usamljeni, individualni glas, koji ne polazi od romantičarskih tema od kojih polazi većina njegovih savremenika, već ide zaobilaznim, donjim putem, iz naroda. Jednom, rekao bih, daleko neposrednijom stazom. On kreće iz seciranja celokupnog društva – od najnižeg njegovog sloja do ljudi sa samog vrha vlasti. Otud tu i seljaci, i sudije, i revizori iz glavnog grada, i tako dalje. Ovo je zapravo jedna čitava galerija likova koji predstavljaju celu zemlju i ceo sistem. I po tome Klajst i jeste autentičan. Govorio je da najveća opasnost od zakona i zadatih normi leži upravo tamo gde se naizgled čini da ih nema“, rekao je reditelj Igor Vuk Torbica.

Predstava "Razbijeni krčag" (2015)(Fotografija: Predstava „Razbijeni krčag“, 2015, JDP)

Predstava „Razbijeni krčag premijerno je odigrana 13. februara 2015.

Pogledajte video snimak najave predstave:

Mesečni repertoar JDP-a možete pogledati ovde.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.