Pozorišta Srbija

Predstava „Pijani” u „Atelje-u 212”

Na sceni „Mira Trailović u „Atelje-u 212”, večeras će od 20 časova biti odigrana predstava „Pijani, rađena po tekstu jednog od trenutno najizvođenijih ruskih i evropskih savremenih dramskih pisaca – Ivana Aleksandroviča Viripaeva.

Radnja ove filozofske komedije o otkrivanju i samospoznaji smeštena je negde na Zapadu, u nekom od današnjih velegrada, gde je 14 likova (bankari, menadžeri, dobrostojeći sloj savremenih tehnokrata i intelektualaca, plus jedna prostitutka), zbog različitih razloga i povoda, pijano. Međutim, to pijanstvo je samo maska, preko koje oni mogu da se osmele i kažu istine koje čak ni sami sebi ne smeju trezni da priznaju, istine koje otkrivaju koliko besmisleno, ništavno i podlo žive. U tom „kolektivnom monologu” neki od njih ipak dolaze do saznanja, da na svetu postoji i nešto drugo, nešto zbog čega vredi živeti, a to su ljubav i nada.

Ovaj komad sadrži u sebi opomenu i poziv svima nama da se više ne bojimo i da se konačno prepustimo životu – da prestanemo da se plašimo da volimo, da opraštamo, da menjamo sebe i svet oko sebe. Moto drame „Pijani je pesma Omara Hajama „Rubaije (engl. „The Rubáiyát” of Omar Khayyám):

"Rubaije" – Omar Hajam(Fotografija: „Rubaije” – Omar Hajam, „Atelje-u 212”)

Predstava „Pijanipobednik je, kao najbolja predstava, 61. Međunarodnog pozorišnog festivala „Sterijino pozorje”, u selekciji nacionalne drame i pozorišta.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.