Pozorišta Srbija

Monodrama „Milunka Savić“ u „Akademiji 28“

Na Sceni „Akademije 28“ večeras će od 20 časova biti odigrana jedna od najboljih, najpopularnijih i najcenjenijih srpskih monodrama „Milunka Savić“, nastala po motivima biografije ove srpske heroine.

Monodrama "Milunka Savić (2016)"(Fotografija: Monodrama „Milunka Savić“, 2016, „Story“)

Ovo je ispovest žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja („Orden za hrabrost“, „Kraljevski orden Karađorđeve zvezde“, „Medalja Miloša Obilića“, dva „Nacionalna ordena Legije časti“, francuskim „Ratni krst“ – jedina žena u svetu koja je dobila ovo odlikovanje…).

Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i iako je u suprotnostima sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana čak devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje…

Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikana Luja Franša d’Epera, Šarla de Gola i admirala Emila Geprata, u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže desetine i desetine dece iz kopaoničkih sela.

Sama za sebe bi rekla da je ovo – ispovest o životu, od prve puške do prve metle.

Igra: Vesna Stanković.

Reditelj: Petar Stanojlović.

Dramaturg: Vesna Stanković.

Monodrama "Milunka Savić (2016)"(Fotografija: Monodrama „Milunka Savić“, 2016, „nadlanu“)

Ako želite da odgledate monodramu „Milunka Savić“, karte možete kupiti na biletarnci „Akademije 28“, po ceni od 600 dinara.

Pogledajte video snimak o ovoj predstavi:

Mesečni repertoar „Akademije 28“ možete pogledati ovde.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.