Pozorišta

Predstava „Lorencačo” u JDP-u

  • January 1, 2020
  • 3 min read
  • 54 Views
Predstava „Lorencačo” u JDP-u

Na Velikoj sceni „Ljuba Tadić” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) većeras će od 20 časova biti odigrana predstava „Lorencačo”.

Ovaj dramski komad,  zasnovan na istorijskom događaju iz 1537. godine u Firenci – ubistva firentinskog vojvode Aleksandra di Medičija od strane njegovog rođaka Lorenca, karakteriše spoj velikog istorijskog i intimnog, opšteg i ličnog. U jednoj osobi se bore revolucionar i Otac koji strahuje za svoju decu, tiranoubica i dečak koji želi da sačuva svoju dušu i dobar glas o sebi.

Dečak je želio da dobije svoje mesto u istoriji, a izgubio je sve. Razočarao se, shvatio da je promašio svoj cilj, svoj život. Put u istoriju popločan je porocima, grehom i nepočinstvima. Ne treba raditi za čovečanstvo i za opštu dobrobit jer se posle ne mogu oprati ruke.

Lorencačo je mladi student koga patriotizam i gordost navedu na opsesivnu ideju da postane savremeni Brut, da ubije tiranina svoje zemlje. Međutim, na putu ostvarenja svog cilja – on gubi samog sebe u ulozi koju igra, da bi zadobio poverenje vojvode Aleksandra di Medičija.

Ne bi li se približio tiraninu, mora da glumi ulogu razvratnika, pa na kraju zaista postaje razvratnik, te nema načina da se vrati na onog starog Lorenca. I čin ubistva skoro da je neka vrsta nihilizma: ni sam Lorenco ne veruje da će ono išta promeniti, ali ga mora izvršiti jer mu ništa drugo ne preostaje, kada je već ceo svoj život žrtvovao u nameri da ga izvrši.

Takođe, Lorencačo u sebi ima izvesni polemički kvalitet. Protagonisti ovog uzbudljivog komada, koji traži ne ssmo čitaoca, već i scenu, glumce i publiku, sukobljavaju se oko republike, revolucije, patriotizma, vlasti i časti. Teme su uvek aktuelne – oko kojih ćemo se stalno svađati, sukobljavati i raspravljati, a baš o tim temama govori Lorencačo, koji je pred nama živ, aktuelan, uzbudljiv, kao što je uvek bio, i kao što će uvek biti.

Igraju: Andrija Kuzmanović/Joakim Tasić, Branislav Lečić, Marko Janketić, Milan Marić, Milena Vasić, Miodrag Dragičević, Petar Benčina i Sloboda Mićalović Ćetković

Pisac originalnog teksta: Alfred de Mise.

Prevod: Mirjana Zdravković.

Dramaturzi: Fedor Šili i Miloš Krečković.

Kompozitorka: Anja Đorđević.

Spisateljica teksta songova: Marija Stojanović.

Kostimografkinja: Maria Marković Milojev.

Scenograf: Gorčin Stojanović.

Reditelj: Boris Liješević.

Predstava „Lorencačo” je premijerno odigrana 28. maja 2019. Karte za večerašnje izvođenje možete da kupite na biletarnici JDP-a, po ceni od 200 (lože), 700 (balkon) i 1.200 dinara (parter).

Pogledajte video-snimak najave predstave:

Mesečni repertoar JDP-a možete da vidite ovde.

(Fotografije: Predstava „Lorencačo”, 2019; © Nenad Petrović, JDP)

Podeli ovaj tekst:
About Author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.