Pozorišta Srbija

Predstava „Kovači“ u Narodnom pozorištu u Beogradu

Na sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu, večeras će od 20 časova i 30 minuta biti odigrana predstava „Kovači“.

Predstava "Kovači" (2003)(Fotografija: Predstava „Kovači“, 2003)

Ova drama je napisana 1991. godine, a od tada do danas nije izgubila na značaju, te se njenim scenskim izvođenjem ne bi narušila jedna od principijelnih odrednica savremenog domaćeg repertoara – aktuelnost. Bez konvencionalnih i banalnih dramskih stereotipa, od ujedinjavanja do karakterizacije, od zapleta do raspleta, ova drama na umetnički tačan i verodostojan način otvara i pokreće pitanja sažeta u „Ko je ko, šta je šta, šta je čije, čiji je ko, ko je čiji?“ (…) Pitanja koja jesu deo našeg sadašnjeg života ali i sudbine. „Kovači“ su komad kultivisanog izraza, pun nezlobive ironije koja kad-kad prelazi u sarkazam, drama koja govori o jednom krvavom problemu smeštenom u večitom algoritmu istorijske stvarnosti ovog tla.

Igraju: Branko Vidaković, Dragan Nikolić (na premijeri igrao Stanko Bogojević), Milenko Pavlov i Zorica Mirković.

Reditelj: Stefan Sablić.

Dramaturg (pisac originalnog dela): Miloš Nikolić.

Dramaturg (adaptacija teksta): Zoran Raičević.

Predstava "Kovači" (2003)(Fotografija: Predstava „Kovači“, 2003)

Predstava „Kovači“ premijerno je odigrana 13. novembra 2003. Karte za večerašnje izvođenje možete kupiti na biletarnci Narodnog pozorišta u Beogradu, po ceni od 700 dinara.
Na šestom Internacionalnom festivalu „Balkan 2000“ u Korči (Albanija), Milenko Pavlov dobio je Nagradu za najboljeg glumca.
Pogledajte trejler predstave na ovom linku.
Mesečni repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu možete pogledati ovde.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.