Predstava „Kir Janja“ u Narodnom pozorištu u Beogradu

0

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu večeras će od 19 časova i 30 minuta biti odigrana predstava „Kir Janja“, rađena po tekstu istoimenog komada jednog od najboljih srpskih komediografa Jovana „Sterije“ Popovića.

Predstava "KIr Janja" (1992)(Fotografija: Predstava „KIr Janja“, 1992)

Tvrdica je klasicistička komedija karaktera napisana u tri čina. U delu se pronalazi lutajući motiv tvrdičluka preuzet još iz Plautove Aulularije (zlatni ćup). Kao nadahnuće, pretpostavlja se da je Sterija koristio istoimenu dramu francuskog komediografa Molijera ili Držićev Skup, oba dela nastala po ugledu na Aululariju.

S druge strane, u siže su uklopljene i mnoge osobine društva iz doba u kojem je delo nastalo, posebno prilika koje su se odnosile na trgovce i zanatlije. Među njima je bio veliki broj Cincara i Grka, za koje se vezivao stereotip štedljivosti.

Tročinka ismeva Kir Janju, trgovca i zelenaša grčkog porekla, i njegovu dominantnu već pomenutu osobinu tvrdičenja i preterane štedljivosti. Sem Janje, drugi glavni likovi su njegova značajno mlađa supruga Juca, ćerka iz prvog braka Katica, notaroš Mišić, susedni zelenaš Kir Dima i sluga odnosno pomoćnik Petar.

Od društvenih motiva prisutnih u komediji izdvajaju se zelenašenje, sebičnost, glupost i ostale svevremene, uvek aktuelne teme. Uočavaju se i pojave koje nisu toliko rasprostranjene u savremenom svetu koliko u društvu onoga doba, kao sklapanje brakova iz koristi, falsifikovanje, iskorišćavanje radne snage, patrijarhalni moral, društvene nejednakosti i mizantropija(čovekomrstvo).

Smeh se u delu postiže kako situacionom tako i verbalnom komikom. Prva se ogleda kroz veliki broj konsekventnih komičnih događaja i postupaka prvenstveno glavnih likova, a druga kroz razgovore iste prirode. Posebna verbalna komika prisutna u Tvrdici jeste ona jezičke prirode, a koja je takođe u službi individualizacije lika. Naime, Kir Janja u određenim momentima govori grčko-srspkim žargonom, a narednim čak i čistim grčkim jezikom. Sama titula koju nosi, kir (κύριε), na grčkom znači gospodin. Sve ovo rezultuje grotesknim, tj. tragikomičnim delom s ciljem da se naruga izopačenosti ljudskog karaktera.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend