Pozorišta Srbija

Predstava „Izbiračica“ u Narodnom pozorištu u Beogradu

Na Velikoj sceni u Narodnom pozorištu u Beogradu, večeras će od 19 časova i 30 minuta biti odigrana predstava „Izbiračica“, po motivima istoimenog komada jednog od najboljih srpskih komediografa Koste Trifkovića.

Predstava "Izbiračica" (2013)(Fotografija: Predstava „Izbiračica“, 2013)

Na zabavan i šaljiv ali jednako upozoravajući način, pisac nam priča priču o junakinji pod pritiskom, o sredini koja ne razume, koja sama sebe izjeda i špijunira, sveti se i muči. U doba kada je pisao, Trifković je bio duhovit kritičar zapuštene društvene sredine. Ova „Izbiračica“ se bavi onim što svi mi, kao ljudi koji žive u ovoj zemlji, nismo uradili kako bismo mogli da živimo bolje. Našim nečinjenjem ipak smo svašta učinili, pre svega sebi – dosta toga lošeg! Ali sami smo krivi. Ostalo je da shvatimo greške i možda da se pokrenemo. Da probudimo zaspale duhove koji tumaraju u limbu nezainteresovanosti. Ova predstava se smeje tom veštačkom snu nedelanja, „jer, bolje da se smeje nego da taj san oplakuje“.

Igraju: Aleksandra Nikolić, Anastasia Mandić, Darko Tomović, Dragan Nikolić, Ivana Šćepanović, Ivan Bosiljčić, Milorad Mandić-„Manda“, Nemanja Konstantinović, Sena Đorović, Tamara Stošić i Zoran Ćosić.

Reditelj: Nikola Zavišić.

Dramaturg (pisac originalnog dela): Kosta Trifković.

Dramaturg (adaptacija teksta): Molina Udovički-Fotez.

Predstava "Izbiračica" (2013)(Fotografija: Predstava „Izbiračica“, 2013)

„Ja mislim da se mi i dalje vrtimo oko istih tema i problema. Ponavljamo greške koje smo uvek činili, ne učeći ništa iz njih. Ova predstava poručuje da možda to tako jedino i može da bude, dok nešto drugo – veće, jače i moćnije od nas ne odluči da tome dođe kraj. Dakle, čekamo, biramo i ništa ne menjamo i ne diramo. Tako nam je – Ako nam je! Mi smo (ekipa ove „Izbiračice“) pokušali da na nama svojstven način proizvedemo jedan svet koji se sastoji od onoliko dimenzija koliko ima likova u komadu“, rekao je reditelj i dramaturg Nikola Zavišić.

Predstava „Izbiračica“ premijerno je odigrana 14. maja 2013. Karte za večerašnje izvođenje možete kupiti na biletarnci Narodnog pozorišta u Beogradu, po ceni od 800 dinara.
Mesečni repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu možete pogledati ovde.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.