Pozorišta Srbija

Predstava „Draga Jelena” u BDP-u

Na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) večeras će od 20 časova i 30 minuta biti odigrana predstava „Draga Jelena”, rađena po tekstu jedne od najznačajnijih savremenih ruskih dramaturškinja Ljudmile Nikolajevne Razumovske.

1(Fotografija: Predstava „Draga Jelena”, 2014; Marina Pršić, BDP)

U toku jedne noći, četvoro mladih ljudi, koji predstavljaju svet u malom, dolazi kod profesorke kako bi pokušali da uzmu ključ od sefa i preprave maturske testove. Nasuprot njih je lik Jelene Sergejevne, krutog pedagoga starog kova, u čijem sistemu vrednosti istina, pravičnost i poštenje zauzimaju centralno mesto. Igra moći i sudar „Antigonine naravi” i današnjeg krućeg, pragmatičnijeg i energičnijeg vremena, postaje test zrelosti za mlade, koji moraju da ispitaju svoje granice, uvide koliko su spremni daleko da odu u postizanju svojih ciljeva i iniciraju se u svet odraslih.

Ova noć ostavlja velikog traga i na Jelenu Sergejevnu, čije misli i ponašanje variraju od pokušaja da ih razume i posavetuje, do potpunog sloma, razočaranja, te pitanja: „Koga to vaspitavamo?”

2(Fotografija: Predstava „Draga Jelena”, 2014; Marina Pršić, BDP)

Drama „Draga Jelena”, koja je prevedena na mnoge svetske jezike, prvi put je predstavljena javnosti krajem sedamdesetih godina 20. veka, kada je šokirana sovjetska Vlada zabranila njeno izvođenje „zbog lažno prikazane moralne degradacije sovjetske omladine i društva”.

Igraju: Danica Ristovski, Lazar Đukić, Miloš Petrović, Stefan Trifunović i Vanja Nenadić.

Pisac originalnog teksta: Ljudmila Nikolajevna Razumovska.

Prevodilac: Mirka Janković.

Dramaturg (adaptacija teksta): Milenija Stamenković i Milica Živanović.

Rediteljka: Milenija Stamenković.

3(Fotografija: Predstava „Draga Jelena”, 2014; Marina Pršić, BDP)

Predstava „Draga Jelena” je premijerno odigrana 17. novembra 2014. Karte za večerašnje izvođenje možete kupiti na biletarnici Beogradskog dramskog pozorišta, po ceni od 600 dinara.

Mesečni repertoar BDP-a možete da pogledate ovde.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.