Pozorišta Srbija

Predstava „Dama s kamelijama” u Narodnom pozorištu u Beogradu

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, večeras će od 19 časova i 30 minuta biti odigrana predstava „Dama s kamelijama”.

Predstava „Dama s kamelijama” (2013)(Fotografija: Predstava „Dama s kamelijama”, 2013, Narodno pozorište u Beogradu)

Tragedija propale devojke, žalosna istorija nesrećne ljubavi ove, već se skoro kroz pedeset godina na svršetku petoga čina jednodušno oplakuje, oplakuje suzama najrazličitijih jezika svetskih, oplakuje suzama iz očiju bez razlike pola i starosti, oplakuje na pozornici, jer se u životu Margaritama za pravo ne daje. Moglo bi se slobodno reći, da je ovo najoplakivanija drama 19. veka.

Predstava „Dama s kamelijama” (2013)(Fotografija: Predstava „Dama s kamelijama”, 2013, Narodno pozorište u Beogradu)

Stariji obrađivači teme o pokajanoj bludnici imali su pred očima sasvim obratnu tendenciju. Međutim, umetnička vrednost Gospođe s Kamelijama ne leži u samoj ideji koju pisac obrađuje, nego u epizodama punim života i u smelo skiciranim pojavama iz pariskog polusveta.

 

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.