Pozorišta Srbija

Predstava „Čovek, zver i vrlina” u BDP-u

Na Sceni „Rade Marković” u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP) večeras će od 20 časova biti odigrana predstava „Čovek, zver i vrlina”.

„Čovek, zver i vrlina” (apologija u tri čina) je komad o grešnoj ljudskoj prirodi i posledicama njenog poricanja, ali istovremeno otkrivamo Pirandela, koga obično smatramo intelektualnim dramskim piscem, kao majstora komičnog zapleta kakvi su, svojevremeno bili Labiš i Fejdo.

Od svog nastanka do danas uspešno je izvođen u mnogim pozorištima širom sveta. Godine 1961. igran je na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, tada Savremenog pozorišta, u režiji Milenka Maričića.

“Kada nastaje zlo, međutim? Kada čovek nije više hipokrita zbog profesije na sceni, već iz zadovoljstva, iz koristi, iz zlobe, iz navike – ili iz uljudnosti ! Jer, biti uljudan, znači upravo ovo – iznutra crn, kao gavran; spolja, beo kao golub; u telu žuč; u ustima med”, kaže Paolino, jedan od junaka ove blistave komedije.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.