Pozorišta Srbija

Predstava „Bela kafa” u Narodnom pozorištu u Beogradu

Na Sceni „Raša Plaović” u Narodnom pozorištu u Beogradu, večeras će od 20 časova i 30 minuta biti odigrana predstava „Bela kafa”, rađena po tekstu jednog od najznačajnijih srpskih dramskih pisaca Aleksandra Popovića.

1(Fotografija: Predstava „Bela kafa”, Narodno pozorište u Beogradu, 2015)

U Popovićevim dramama sve se događa na granici sna i jave. Ovde su izukrštani odnosi stvorili višestruke veze između članova jedne porodice, čime je junacima omogućeno da zastupaju protivrečne interese, te se nalaze u neprekidnim sukobima, što porodičnim, što ideološkim. Svih šest likova je sazdano od protivrečnosti – oni se i vole i mrze, uvažavaju i preziru, beže jedni od drugih da bi se ponovo vraćali, oni su vernici i nevernici, pouzdani i obeshrabreni…

Ovi junaci pate i kada su radosni, a smeju se kada ih život šiba. Vole da govore i da se žestoko spore oko svojih i tuđih ideja. Imaju potrebu da objasne ne samo ono što osećaju kao intimno pitanje ili dilemu, već i sve što se događa, što se nekada desilo ili što će se tek dogoditi. Čini se da je njihova glavna odlika strastveni vitalizam koji omogućava da prežive sve društvene procese, promene, krize i raskole i da iz njih iziđu koristeći sopstveno lukavostvo kao spasonosni ključ. Zbog toga bi se „Bela kafa” mogla nazvati dramom umešnosti preživljavanja ili pohvalom vitalizmu.

Igraju: Branko Vidaković, Nada Šargin, Nebojša Babić, Nenad Stojmenović, Olga Odanović Petrović, Pavle Jerinić, Predrag Ejdus i Vanja Ejdus.

Režija: Milan Nešković.

Kompozitor: Anja Đorđević.

Pisac originalnog teksta: Aleksandar Popović.

Dramaturg: Molina Udovički Fotez.

2(Fotografija: Predstava „Bela kafa”, Narodno pozorište u Beogradu, 2015)

Predstava „Bela kafa” premijerno je odigrana 4. maja 2015. Karte za večerašnje izvođenje možete kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta u Beogradu, po ceni od 400 do 700 dinara.

Pogledajte trejler predstave:

Mesečni repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu možete da pogledate ovde.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.