Pozorišta Srbija

Predstava „Bajkoholik” u Ustanovi kulture Starog grada

Na sceni Ustanove kulture Starog grada 14. aprila 2019. od 20 časova biće izvedena predstava „Bajkoholik” pozorišne trupe „Umetnička radna akcija” („U. R. A”).

Dve klijentkinje, terapeutkinja i njen supervizor, tragajući za svojom srećom i sopstvenim unutrašnjim mirom kroz razotkrivanje sopstvene duše, prepuštaju se čudesnom svetu bajki koje su voleli u detinjstvu i koje su sve nas, na neki način, odredile kao osobe, te bivaju upleteni u mrežu neobičnih međuljudskih odnosa.

Magičnost i specifičnost ovog komada „krije se” u načinu njegovog igranja, jer se glumci i publika, koju čini 30-oro ljudi, kreću kroz pet punktova Ustanove kulture Starog grada (ulaz, hodnik, foaje, scena i gledalište).

Likovi koje glumci predstavljaju prolaze kroz razne nivoe svesti, dok evociraju sve svoje potisnute traume – zanemarivanje, nerazumevanje, odbacivanje, nasilje i seksualno uznemiravanje, nastale u njihovoj porodici i/ili njihovom bliskom okruženju. U jednom trenutku će svi naići i na tri praseta, koja su personifikacija naše (pod)svesti i njenog značaja. No, bajkoholik jeste sinonim za nekoga ko zavisi od bajke, to jest za onog kome je izmišljena priča o njegovom životu postala jedino sklonište od ružne i surove stvarnosti sa kojom ne može hrabro da se suoči.

Igraju: Maja Ranđić, Milan Kovačević, Milena Đorđević, Predrag Kotur i Zorana Bećić.

Reditelj: Milan Kovačević.

Autorka teksta (dramska spisateljica): Milena Đorđević.

Predstava „Bajkoholik” je premijerno odigrana 5. jula 2014. u „Kući kralja Petra I Karađorđevića”. Karte za ovo izvođenje možete da kupite na biletarnici Ustanove kulture Starog grada, po ceni od 1.000 dinara.

Mesečni repertoar Ustanove kulture Starog grada pogledajte ovde.

(Fotografije: Predstava „Bajkoholik”, 2019; © Ustanova kulture Starog grada)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.