Pozorišta Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Pozorišni festival „Repassage Fest“ na Ubu

Najbolja amaterska pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije ponovo dolaze na Ub, na kulturnu manifestaciju „Repassage fest” koja se ove godine održava od 9. do 17. novembra.

Organizator tradicionalne smotre, Ustanova za kulturu i sport, po deveti put će na dopunskom odmeravanju okupiti šest dramskih ostvarenja iz ovosezonske produkcije.

U zvaničnoj konkurenciji nadmetaće se pobednici republičkih takmičenja amatera iz Slovenije, Crne Gore i Srbije, a zbog finansijske krize, pozivu za učešće na Repasažu nisu se odazvala prvoplasirana pozorišta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Odlukom organizatora festivala, Aleksandra Tadića, Hrvatsku će predstavljati Kazališna družina „Štolcer“ sa komadom „Ne izlazi bez čarapa“, koja je na državnom Festivalu osvojila nagradu za najbolji dramski tekst i režiju, a BiH Gradsko kazalište mladih iz Viteza sa „Šmizlama“, pobedničkom predstavom Smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, „Aplauz festa” i Festivala u Slavonskom Brodu. Umesto Makedonije, koja neće imati svog predstavnika, u takmičarskom delu nastupiće još jedno pozorište iz Srbije – račansko, sa „Beogradskom trilogijom“.

O festivalskim nagradama i priznanjima odlučivaće tročlani žiri koji čine Olga Dimitrijević, dramaturg iz Beograda (predsednik), beogradski dramski pisac Željko Hubač, direktor Drame Narodnog pozorišta i reditelj Robert Raponja, vanredni profesor Umetničke akademije u Osjeku.

Repassage Fest
Osim šest takmičarskih, publika će biti u prilici da vidi još dve predstave: monodramu „Moje nagrade“, autorski projekat Slobodana Beštića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Raša Plaović“, kao i predstavu u čast pobednika „Dragi moj lažljivče“.

„Repasaž fest” nije samo jedinstven i kvalitetan pregled kreativnih kulturnih poduhvata na koji su se pozorišni stvaraoci na tematski, idejno i istražujući način uputili, već i svojevrsni omaž dvojici velikana pozorišne umetnosti rođenih na Ubu: Radomiru Raši Plaoviću, nekada prvaku Narodnog pozorišta u Beogradu, čiji je glumački dar publika širom zemlje pozdravljala ovacijama, i Aleksandru Aci Popoviću, jednom od najboljih posleratnih srpskih dramskih pisaca.

U okviru pratećeg programa festivala, u ubskoj Galeriji „Sveti Luka“ će u četvrtak, 10. novembra, biti otvorena međunarodna izložba likovne kolonije „Kolut Mandić“, pod nazivom „Zlatni krug“, na kojoj će biti predstavljena dela umetnika iz dvadesetak zemalja. Otvaranje izložbe zakazano je za 18.30 časova.

Voja Raonić, glumac amaterskog pozorišta "Raša Plaović" iz Uba

Cena kompleta ulaznica za svih osam pozorišnih predstava iznosi svega 1.200 dinara.

Više na: Repassage Fest 2017

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.