Pozorišta Crna Gora

Podgorica i Evropska noć teatra 2015

Novembar u Crnoj Gori nije samo u znaku toplih dana, već i u obogaćenom kulturnom životu. Osim svečanosti i izložbi, kao i raznih dječijih predstava i koncerata, i pozorište nastavlja svoje aktivnosti.

Gradsko Pozorište iz Podgorice će se priključiti projektu EVROPSKA NOĆ TEATRA (European theatre night) i 20. novembra odigrati dvije predstave “Kinez”( Sala DODEST U 18:00h) – predstavu rađenu u koprodukciji sa ASSITEJ centrom Crna Gora, Fondacijom „Kotorski festival pozorišta za djecu“ i predstavu “Hormoni” (Velika sala KIC-a u 21:00h).

Projekat EVROPSKA NOĆ TEATRA (European theatre night) je jednodnevna manifestacija posvećena scenskim umjetnostima. Održava se istovremeno u velikom broju gradova svake godine treće subote u novembru mjesecu. Pozorište toga dana postaje glavno mjesto susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i pozorišnih djelatnika tako i publike.

Toga dana pozorišta daruju predstave, ali i otvaraju svoja vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju pozorišta, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade.
Pored niza već gotovih predstava, EVROPSKA NOĆ TEATRA svoj program širi i na gostovanja međunarodnih koprodukcija, razmjene predstava između domaćih pozorišnih kuća, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih evropskih autora, okrugle stolove i susrete… Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva pozorišne publike i pozorišnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

Ideja ovog projekta i jeste uključiti što više učesnika kako bi EVROPSKA NOĆ TEATRA postala tradicionalna i prepoznatljiva evropska manifestacija.

Projekat NOĆ TEATRA zamišljen je kao projekat koji podstiče pozorišno stvaralaštvo na prostoru cijele Evrope te ga time približava široj urbanoj javnosti, ali i onima koji životom nisu fokusirani na velike gradove i kulturne centre.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.