Pozorišta Srbija

Počela proba komada „Jeste li za bezbednost?” i Narodnom pozorištu u Beogradu

U Narodnom pozorištu u Beogradu je počela proba komada „Jeste li za bezbednost?” u režiji Anđelke Nikolić. Premijera je zakazana za polovinu juna na Sceni „Raša Plaović”.

Ovaj komad je baziran na tekstovima Biljane Jovanović, to jest na njene tri kratke priče pod nazivom „Jeste li za bezbednost?”, putopisu „Dobrodošli u Dializijo” Davida Šalamuna i antiratnoj prepisci „Vjetar ide na jug i obrće se na sjever” – koju je Biljana vodila sa Marušom Krese, Radom Iveković (slovenačka i hrvatska spisateljica) i srpskom pesnikinjom Radmilom Lazić.

„Ta njihova prepiska, s početka devedesetih, koja je pratila celokupan raspad Jugoslavije, sabrana je u istoimenoj knjizi. Dakle, radi se o ženskom pogledu na takav specifičan politički trenutak koji se nije završio dobro ni za koga, a naročito ne po njih – radnike u kulturi, koji su, u tom trenutku, živeli u različitim delovima zemlje, kao i u inostranstvu”, rekla je vršilac dužnosti direktorke Drame Tanja Šljivar.

Glavne uloge igraju: Vanja Ejdus kao Biljana Jovanović, Sena Đorović kao Maruša Krese, Milena Đorđević kao Radmila Lazić i Anastasia – Anja Mandić kao Rada Iveković. Ostatak glumačke ekipe čine: Petar Đurđević, Dragan Petrović – „Pele”, Stojša Oljačić, Vukašin Jovanović, Lazar Nikolić, Dragan Sekulić i Nemanja Stamatović.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju uradila je Branislava Ilić, scenografiju Vesna Popović, kostimografiju Olga Mrđenović, scenski govor dr Dejan Sredojević, lekturu za slovančki jezik dr Maja Đukanović, kompoziciju Irena Popović i scenski pokret Marija Milenković. Producenti su Ivana Nenadović i Nemanja Konstatinović, inspicijent je Miloš Obrenović, suflerke Dušanka Vukić i Maša Radulović, dok je Alisa Radovanac organizatorka na praksi, a Nikola Isaković asistent rediteljke.

Prva čitajuća proba predstave „Jeste li za bezbednost?” održana je 2. aprila 2019. u pozorišnoj biblioteci.

(Fotografija: Čitajuća proba predstave „Jeste li za bezbednost?”, 2. april 2019, Beograd; © Narodno pozorište u Beogradu)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.