Otvaranje prvog Festivala drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću” u Nišu

0

U Nišu će danas biti svečano otvoren prvi Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću”, pripremljen u organizaciji niškog Narodnog pozorišta, kada će ujedno biti i obeležen DanNarodnog pozorišta u Nišu.

Kao jedini pozorišni festival koji na jednom mestu želi da okupi pozorišnu umetnost balkanskog kulturnog prostora, „Teatar na raskršću” ima cilj da afirmiše sličnosti i razlike kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor – države Srbije i grada Niša, kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva. Takođe, njegov cilj je i: jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti i stvaralaca, razmene ideja i pozorišnih praksi, dok je posvećen je izazovima i perspektivama savremenog pozorišta.

Programski savet „Teatra na raskršću”, koji je takmičarskog karaktera, čine istaknuti pozorišni stvaraoci iz Srbije i regiona: Nebojša Bradić, srpski pozorišni reditelj (predsednik), Aleksandar Milosavljević, srpski pozorišni kritičar, profesor dr Darko Lukić, hrvatski teatrolog, Dejan Lilić, makedonski glumac, Dejan Petković, srpski teatrolog, Dejan Stojiljković, srpski pisac i mr Spasoje Ž. Milovanović, upravnik Narodnog pozorišta u Nišu i srpski teatrolog.

„Ideja o osnivanju pozorišnog festivala u Nišu postoji već nekoliko decenija, jedan od koraka bio je i glumački festival ‚Glumbal’, ali su tek početkom ove sezone, uz punu podršku i pokroviteljstvo gradonačelnika i Skupštine grada Niša, stvoreni uslovi za realizaciju jednog ovako značajnog projekta za pozorišni život čitavog regiona”, rekao je Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog, upravnik Narodnog pozorišta u Nišu i selektor Festivala.

Pored osam takmičarskih predstava iz zemlje i regiona i predstave u čast nagrađenih, čije su premijere odigrane u kalendarskoj godini koja prethodi ovom festivalu, a u selekciji Spasoja Ž. Milovanovića, biće organizovan i čitav niz pratećih programa – okrugli sto kritike, tribina „Teatar na raskršću”, odnosno promocije knjiga i pozorišnih časopisa.

Festivalski stručni žiri će dodeliti nagrade za: najbolju predstavu, režiju, scenografsko i kostimografsko ostvarenje, originalnu scensku muziku, scenski pokret, četiri glumačke nagrade (za najbolju žensku ulogu, najbolju mušku ulogu, najbolju mladu glumicu i najboljeg maldog glumca), nagrada okruglog stola kritike, specijalna nagrada Festivala, nagrada publike za najbolju predstavu, kao i nagrada novinarskog žirija. Ove godine, stručni žiri je u sledećem sastavu: glumac, reditelj, producent i TV voditelj Bogdan Kostea, glumac i profesor Enver Petrovci, glumica i dramska spisateljica Katarina Kocevska, glumica Mia Beogvić i reditelj Branislav „Žaga” Mićunović.

Prvi Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću” biće održan od 11. do 19. marta 2019. Karte za predstave možete da kupite na blagajni Narodnog pozorišta u Nišu.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend