Pozorišta Srbija

Odigrana oproštajna predstava projekta „Pevaj, brate“

Nakon šest godina izvođenja mega popularnog projekta „Pevaj, brate„, došlo je vreme za rastanak. Ovim povodom sinoć je u Sava Centru odigrana oproštajna predstavaPevaj, brate 2 – Na vrhu Evrope (Misija Evrovizija„)„.

Prva predstava „Pevaj, brate“ izvedena je 11. novembra 2009. godine u Domu Sindikata (odigrana 200 puta, a gledalo je više od 200.000 gledalaca). Ovo je prva srpska pozorišna predstava koja se bavi svetom pop i rok muzike, odnosno muzičarima (propali metalac Goran Ćirković – Fajta, hiphoper Uroš Džemić – U-Džejl i pop pevač Marijan Dević) koji pokušavaju da pronađu sebe i muzičku matricu u zemlji potpuno potčinjenoj dominantnom folk modelu. Zbog velike popularnosti, predstava je izdata na DVD izdanju, a 2011. i 2012. godine snimana je i televizijska serija „Pevaj, brate!“ (po motivima ove pozorišne predstave), sa sličnom tematikom i istim glavnim glumcima.

Predstava „Pevaj, brate“ osvojila je i nekoliko nagrada na domaćim filmskim festivalima (39. Dani komedije u Jagodini, 12. Međunarodni festival u Doboju, 6. Međunarodni festival „Gumbekovi dani“ u Zagrebu).

Uloge: Andrija Milošević, Milan Kalinić i Milan Vasić.

Reditelj: Slavenko Saletović.

Scenarista: Stevan Koprivica.

"Pevaj, brate" (2009)

Predstavu možete pogledati na http://www.dailymotion.com/video/x2dyx73_pevaj-brate-2009-pozorisna-predstava_news

Predstava „Pevaj, brate 2 – Na vrhu Evrope (Misija Evrovizija„)“ je nastavak prve predstave. Premijerno je izvedena 16. oktobra 2013. godine u Domu Sindikata.

U-Džeil, Marjan Dević i Fajta su ostvarili najludje snove – Izabrani su da brane boje Srbije na „Pesmi Evrovizije“! Svi predstavnici su sabijeni u bivše bunkere (betonska skloništa), nisu na glamuroznom bekstejdžu (prostor iza pozornice ili scene u koji publika obično nema pristupa), jer su se na generalnoj probi potukli predstavnici Grčke i Nemačke. Zbog mira u kući i Evropi organizator drži izvodjače razdvojenim. Našim junacima to ne smeta. Spremni su da se popnu na muzički krov Evrope. Ali, nerešeni politički odnosi u našem delu Evrope, te karakteri naših junaka učiniće da misija „Pesma Evrovizije“ postane gotovo nemoguća misija…

Predstava je igrana širom Srbije i regiona, kao i u nekoliko drugih evropskih gradova (Cirih, Sent Galen, Frankfurt).

Uloge: Andrija Milošević, Milan Kalinić i Milan Vasić.

Reditelj: Stevan Koprivica.

Scenarista: Stevan Koprivica.

"Pevaj, brate 2 - Na vrhu Evrope (Misija "Evrovizija")" (2013)

Slavenko Saletović je srpski i bosanskohercegovački pozorišni reditelj, profesor i šef katedre za Pozorišnu i radio režiju na Fakulteti dramskih umetnosti u Beogradu. Takođe, aktuelni je predsednik Saveta Univerziteta umetnosti u Beogradu. Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima su: tri Nagrade za režiju na Susretima srpskih pozorišta „Joakim Vujić“, Nagrada za predstavu godine – 1989 (po glasovima jugoslovenskih pozorišnih kritičara), tri Nagrade „Sterijinog pozorja“ u Novom Sadu, dve Nagrade „Jovanča Micić“ i sedam Nagrada „Zlatni ćuran“ na Danima komedije u Jagodini, Nagrada za predstavu Servatesovog festivala u Meksiku, Nagrada za najbolju predstavu Susreta „Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, Nagrada za najbolji TV film Festivala jugoslovenske televizije u Neumu, Nagrada „Bojan Stupica“ – za najbolju predstavu u Srbiji (od 2005. do 2007. godine), „Velika plaketa“ sa poveljom Univerziteta umetnosti u Beogradu (2009), Nagrada „Miodrag Petrović – Čkalja“ – za najbolju predstavu 2010. godine u Jagodini…

Stevan Koprivica je crnogorsko-srpski dramski pisac, dramaturg, scenarista i profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima su: „Sterijina nagrada“ – za dramatizaciju „Bašta sljezove boje“ (pripovetka Branka Ćopića), „Sterijina nagrada“ – za dramski tekst „Bokeški D-mol“, Nagrada za najbolju komediju „Mi čekamo bebu“, na festivalu Dani komedije u Jagodini, Nagrada Festivala pozorišta za decu u Kotoru – za komad „Novela od ljubavi“, Nagrada „Zmajevih dečjih igara“ – za predstavu „Moj prvi razred“, Nagrada Udruženja dramskih pisaca Srbije (UDPS) – za dramu „Dobro jutro, admirale!“, Nagrada za najbolju predstavu na Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“ – za predstavu „Providenca“ (2014)

Pogledajte deo predstave Pevaj, brate 2 – Na vrhu Evrope (Misija Evrovizija„)“:

Na kraju predstave, glumci i publika uputili su podršku za brz oporavak glumcu Marinku Madžgalju.

Pogledajte video snimak ovog lepog gesta (radnja kojom se daje neki vidljivi znak posmatraču):

https://instagram.com/p/9LoAtyEbO4/?taken-by=andrija_milosevic_pravi_profil

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.