Pozorišta Srbija

Nova predstava „Zvezdara Teatra“

Na Novoj sceni „Zvezdara Teatra“ večeras će od 20 časova biti odigrana nova predstava „Govorna mana“.

Predstava "Govorna mana" (2016)(Fotografija: Predstava „Govorna mana“, 2016)

Ovo je priča o mladom i uspešnom biznismenu, za koga kasnije saznajemo da je ustvari perspektivni političar, određen da zameni teško obolelog predsednika. On angažuje eminentnog glumca kako bi mu pomogao da ispravi govornu manu i generalno ga dotera za scenski nastup, te na taj način povećao njegovu šansu za uspehom. Ovde se prepliću svet pozorišta i svet realnosti. Iz sudara životnih sudbina glumačkog para i jednog političara, sve troje aktera ove priče izlaze izmenjeni i drugačiji. Bolno skidanje maski, prouzrokovano glumačkim tehnikama (ili životnim okolnostima), plaća se na različite načine: gubitkom voljene osobe i suočavanjem sa grehom iz prošlosti, lažnim osećanjem da se gospodari vlastitom sudbinom, krahom karijere, direktnom životnom ugroženošću i bekstvom…

Predstava "Govorna mana" (2016)(Fotografija: Predstava „Govorna mana“, 2016)

Kada posle niza godina, sa velikom vremenskom distancom, uzmete u ruke knjigu koju ste ko zna kada pročitali, onda utvrdite kako je knjiga ostala ista, ali da ste se vi promenili. Dok je niste pročitali niste ni znali koliko ste drugačiji od vremena kada ste se sa njom prvi put sreli. Dešava se da najednom dobijete utisak kako je nekada, dok ste bili mladi, niste ni razumeli i da tek sada počinjete da shvatate njen puni smisao.

Drama „Govorna mana“ napisana je 1997, kada je državne funkcionere pozorište naročito zanimalo, te su imali neposrednu kontrolu nad njim, što nije stanje i danas. Nije bilo potrebno menjati bilo šta, osavremenjivati je, dodavati aktuelne događaje i imena. Jednostavno, sve je isto kao te davne 1997. godine, jer ovaj komad korespondira savršeno sa ovim vremenom, a izgleda da se mi nismo ni milimetar pomakli iz teških vremena devedesetih.

Predstava "Govorna mana" (2016)(Fotografija: Predstava „Govorna mana“, 2016)

Kako pozorište nikada nije bilo (i nije) slika stanja u kojem se nalazimo ili, pak, odraz naše sumorne stvarnosti, to je i ova priča svojevrsno transponovanje određene društvene pojave u umetničku formu.

Igraju: Jelena Orlović, Nebojša Đorđević i Tihomir Stanić.

Dramaturg: Goran Marković.

Reditelj: Goran Marković.

Predstava "Govorna mana" (2016)(Fotografija: Predstava „Govorna mana“, 2016)

Ova predstava premijerno je odigrana 18. janura i 12. februara 2016. godine. Karte za večerašnje izvođenje možete kupiti na biletarnci „Zvezdara Teatra“, po ceni od 1.000 dinara.

Mesečni repertoar „Zvezdara Teatra“ možete pogledati ovde.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.