Pozorišta Srbija

Muzičko-scenska oda „U slavu izuzetnih – Desanki za večnost, posvećeno Jeleni Jovanović Žigon” u Narodnom pozorištu u Beogradu

Muzičko-scenska oda „U slavu izuzetnih – Desanki za večnost, posvećeno Jeleni Jovanović Žigon” biće premijerno izvedena sutra od 20 časova i 30 minuta na Sceni „Raša Plaović” u Narodnom pozorištu u Beogradu, a u režiji prvakinje Drame ovog teatra Ivane Žigon.

Ovaj nesvakidašnji događaj, posvećen velikoj srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović povodom 120 godina od njenog rođenja, publika će prvi put videti na godišnjicu smrti glumice Jelene Jovanovic Žigon, čime će on, prema rečima rediteljke, dočarati veliki smisao i moć umetnosti.

„Uprkos tome što je Jelena Jovanović Žigon pre godinu dana napustila scenu života, ona će se ovde, u punom sjaju lepote svoje duše, pojaviti u glavnoj ulozi. Jelena, kao neumorni istraživač i čuvar srpske poezije, potpisuje i scenario predstave koja se, nimalo slučajno, ne poigrava odgovorima na večita pitanja o životu, ljubavi i smrti…

Ove večeri biće sasvim jasno i vidljivo da je umetnost jača od smrti. Stihovi Desanke Maksimović, u dramatizaciji Jelene Jovanović Žigon, vratiće nas prakorenu stvaralaštva, poeziji u njenoj punoj čistoti, a neverovatni dar i pojava naše drage Jelene dokazaće da su lepota i ljubav neprolazni”, rekla je Ivana Žigon, koja će „nastupiti” zajedno sa svojom majkom Jelenom, sinhronizujući vreme jednog i večnost onoga sveta.

U predstavi učestvuju i baletski umetnici Željko Grozdanović i Malina Stanojković, koji će izvesti „Ples ljubavi koja trijumfuje nad nepravdom prolaznosti” u koreografiji Ane i Svetozara Krstića.

Karte možete da kupite na biletarnici Narodnog pozorišta u Beogradu.

(Fotografije: Muzičko-scenska oda „U slavu izuzetnih – Desanki za večnost, posvećeno Jeleni Jovanović Žigon”, 2019, Narodno pozorište u Beogradu; © Narodno pozorište u Beogradu)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.