Pozorišta Srbija

Monodrama „Glumac… sam glumac… SAM glumac“ u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“

Na sceni „Kult“ u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, večeras će od 20 časova biti odigrana monodrama „Glumac… sam glumac… SAM glumac.

Monodrama "Glumac sam... Glumac SAM... Glumac" (2015)(Fotografija: Monodrama „Glumac… sam glumac… SAM glumac“, 2015, Nataša Ilić)

Ova monodrama postavlja neka danas veoma važna pitanja, kao što je pitanje mesta umetnosti u društveno-političkom životu.

Deficit novca ili deficit ideja, deficit hrabrosti ili deficit morala, uvređena umetnost ili uvređena publika? Kako glumac da približi pozorište publici a da ostane veran umetnosti? Kako da predstava uperi prst u najgoreg od nas a da ne uvredi? Kako da pozorište boli a da ipak pruži utehu? Ovo su samo neke od dilema kojima se ovaj dramski tekst bavi. Napisan 1977, autora Zijaha A. Sokolovića, ovaj tekst (originalni nazvi „Glumac… je glumac… je glumac“) u potpunosti oslikava trenutnu situaciju u kulturi naše zemlje. Repliku koju u tekstu izgovara jedan od likova iz Ministarstva kulture i informisanja: „Ali mi smo budžet za kulturu za ovu godinu potrošili još prošle godine“, kao da smo nedavno čuli u vestima.

Monodrama "Glumac sam... Glumac SAM... Glumac" (2015)(Fotografija: Monodrama „Glumac… sam glumac… SAM glumac“, 2015, Nataša Ilić)

Kolike su nam šanse u ovakvim društveno-političkim okolnostima? Ko je taj koji daje šansu? Kako se izboriti za svoje mesto a ostati dosledan svojim principima i odoleti raznim iskušenjima vezanim za ovaj posao? Koliko dugo je potrebno čekati na svoju šansu? Sa druge strane, otkada je to umetnost svedena na „čekanje posla“? Umetnost je poziv, a ne posao!

Igra: Uroš Milojević.

Reditelj: Fakultet umetnosti u Prištini-Zvečanu.

Dramaturg: Zijah A. Sokolović.

Monodrama "Glumac sam glumac SAM glumac" (2015)(Fotografija: Monodrama „Glumac… sam glumac… SAM glumac“, 2015, Nataša Ilić)

Monodrama „Glumac… sam glumac… SAM glumac premijerno je izvedena 25. maja 2015. Karte za večerašnje izvođenje možete kupiti na biletarnici Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, po ceni od 600 dinara.

Pogledajte trejler predstave:

Mesečni repertoar UK „Vuk Stefanović Karadžić“ možete pogledati ovde.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.