Pozorišta Srbija

Mjuzikl „Zona Zamfirova“

Na Velikoj sceni Pozorišta na Terazijama večeras (u 20 časova) će biti izveden čuveni mjuzikl „Zona Zamfirova“, nastao po jednom od najboljih dela srpskog pisca Stevana Sremca.

Mjuzikl "Zona Zamfirova (2012)(Fotografija: Mjuzikl „Zona Zamfirovak, 2012)

Dugo se, čak i među učenim ljudima, nije znalo da je Stevan Sremac svoje najbolje delo napisao na osnovu istinitog događaja koji se odigrao u Prištini krajem 19. veka. Celu priču Sremac je čuo od Branislava Nušića, koji je 1895. godine bio srpski konzul u Prištini. Posle dolaska iz Prištine, jedne letnje večeri na Kalemegdanu, Nušić je (u šetnji) sve ispričao Sremcu. Stevan se oduševio i zamolio prijatelja da mu dozvoli da obradi ovu priču. Jedini uslov koji je izrekao Nušić bio je da u delu ne spominje Prištinu, jer je u kući čorbadži Zamfira mnogo dobrih kafa popio! Sremac je na to odgovorio: „Odvešću ja tvoju Zonu u moj lepi Niš. Neće je tamo ni rođeni tatko prepoznati“.

Inače, u stvarnom životu, Zona se nakon „skandala“ udala za siromašnog i lepog mladića, šnajdera Aleksu Grbića. Mladi supružnici Aleksa i Zona preselili su se odmah u Prizren gde su izrodili tri sina i dve kćeri. Zona je, zatim, sa porodicom prešla u Uroševac, a za vreme okupacije 1943. došla je u Beograd. Prvo se nastanila u Resniku, pa na Zvezdari, i na kraju u Ulici 27. marta broj 89. Svoju starost provodila je nečujno i tiho sve do 1952. godine kada je istina o Zoni otkrivena. Iste godine u Narodnom pozorištu, za vreme upravnika Raše Plaovića, postavljena je i predstava Zona Zamfirova. Zona je u tradicionalnoj nošnji, sa neizbežnim šalvarama, prisustvovala premijeri u drugom redu.
Umrla je 1952. godine, nedugo nakon premijere komada, u 75. godini, a sahranjena je na Novom groblju u Beogradu. Na njenom grobu i danas piše: „Ovde počiva Zona Zamfirova.“

Mjuzikl "Zona Zamfirova (2012)(Fotografija: Mjuzikl „Zona Zamfirovak, 2012)

„Zona Zamfirova“ je pripovetka-roman (po piscu je pripovetka, ali po formi i razgranatoj slici života i ljudi u njemu – roman), Stevana Sremca, koja prikazuje Niš krajem devetnaestog veka. Niš o kome piše Stevan Sremac je stari Niš, sav od kaldrme i uvijenih sokaka. Reč je o Nišu tek oslobođenom od Turaka u kome se prepoznaje patrijarhalni moral starih i shvatanja nekog mladog i novog sveta. Sremčevo delo Zona Zamfirova je ljubavna priča o dvoje mladih koji su se, i pored socijalnih razlika koje ih dele, zavoleli. Kujundžija Mane zavoleo je Zonu Zamfirovu, čorbadžijsku ćerku. Mane je dobar majstor, ali siromah. On se zaljubio u Zonu, ali tu ljubav krije, jer je Zona — Zamfirova kćer — iz bogate i ugledne kuće.

Mjuzikl "Zona Zamfirova (2012)(Fotografija: Mjuzikl „Zona Zamfirovak, 2012)

Igraju: Ivan Bosiljcić, Ivana Popović (Milena Živanović), Nebojša Dugalić, Danica Maksimović, Slobodan Stefanović, Maja Noveljić, Desimir Stanojević, Ivana Knežević, Ana Radivojević-Zdravković, Nataša Balog-Brakus, Miroljub Turajlija, Milan Antonić, Milena Živanović (Iva Stefanović), Ivan Zablaćanski, Saša Joksimović i Jelena Arsić.

Hor: Bojan Gavrilović, Jovan Nikolić, Zoran Doronjski, Branislav Jović, Marčela Lukić, Mirjana Stojanović, Kristina Savić, Tatjana Nikolić, Aleksandar Novaković, Milena Živadinović i Igor Arizanović.

Orkestar: Biljana Jovanović- koncertmajstor, Ivana Matejić, Marija Ristić, Borivoje Spasojević, Ana Tadić, Dragomir Marinković, Katarina Kasatkin, Vladimir Popović, Milija Branković, Daniela Stanković, Ana Rajković, Ivan Ranković, Vladimir Mandić, Zoran Kovačevski, Mladen Lukić, Mihajlo Bogosavljević, Aleksandar Petković, Maja Hajduković, Vlastimir Blagojević, Dejan Stojadinović, Želimir Vasić, Nikola Đokić, Uroš Ranković, Ivana Pavlović, Tatjana Radunović i Anica Ivančević.

Dirigent: Milan Nedeljković.

Reditelj : Kokan Mladenović.

Scenarista (tekst i songovi): Kokan Mladenović.

„Svaki put kada se nađe pred novim projektom pozorište je u sličnoj poziciji kao pisac pred belim papirom. Naročito je teško, čak je vraški teško popuniti „prazninu scene“ u slučaju domaćeg mjuzikla. Takođe, sigurni smo da je radom na mjuziklu „Zona Zamfirova“ stvorena nova realnost, novo biće na našoj umetničkoj sceni koja će postojati i kada predstava više ne bude na repertoaru“ – rekao je umetnički direktor Pozorišta na Terazijama, Željko Jovanović.

Po romanu „Zona Zamfirova“ 2002. snimljen je istoimeni film (najgledaniji srpski film ikada – sa više od 1.200.000 gledalaca u srpskim bioskopima).

Mjuzikl „Zona Zamfirova“ premijerno je izveden 9. novembra 2012. godine, a do sada je na pozorišnim festivalima osvojio 15 nagrada. Karte za večerašnje izvođenje možete kupiti na biletarnici Pozorišta na Terazijama, po ceni (specijalan popsut – 30 odsto) od 1.050 (za parter) i 700 dinara (za balkon).

Pogledajte trejler mjuzikla „Zona Zamfirova“:

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.