Pozorišta Srbija

Mjuzikl „Čikago“

Na Velikoj sceni Pozorišta na Terazijama večeras (u 20 časova) će biti izveden jedan od najpopularnijih i najboljih brodvejskih mjuzikla „Čikago“.

Mjuzikl "Čikago" (2006)(Fotografija: Mjuzikl „Čikago“, 2006)

U „Čikagu“ se prepliću strast, požuda, spletke, ubistva, šou bizsnis i potkupljive sudije i advokati. Ovaj visokokvalitetni brodvejski hit kroz mnoštvo muzičkih hitova poput “Sav taj džez”, i niza ekspresivnih i visokokvalitetnih koreografskih numera, na satiričan način govori o Americi iz vremena burnih dvadesetih godina prošlog veka. Priča počinje kada neostvarena muzička glumica i pevačica Roksi Hart, koja sanja o uspehu na čikaškim pozornicama, ubija svog ljubavnika. U zatvoru sreće svog idola- slavnu Velmu Keli. Njih dve ne prezaju ni od čega da bi stigle do cilja u čemu im pomaže izrazito kurumpirani advokat Bili Flin…

Radnja mjuzikla ”Čikago” odigrava se u istoimenom ozloglašenom američkom gradu dvadesetih godina 20. veka. U središtu radnje je neodoljiva plavuša Roksi, neostvarena barska pevačica i žena koja je ubila svog ljubavnika, zato što nju ”niko ne sme da ostavi”! Došavši u zatvor upoznaje poznatu barsku pevačicu, smeđokosu i zaista ”ubistvenu” Velmu (koja je ubila svoju sestru i svog muža zatekavši ih u preljubi) – kao i ostale zatvorenice, uglavnom ubice nevernih muškaraca. Velmu brani slavni advokat koga, prilikom preuzimanja odbrane zanima samo da li okrivljena ima 5000 dolara za njegov honorar. Kada Roksi pristane na visinu njegovog honorara, on krene u beskompromisnu manipulaciju, kako medija, tako i nje same…

Mjuzikl ”Čikago”, iako na prvi pogled mračnog sadržaja i oštrog i satiričnog oslikavanja stanja u američkom društvu, je veoma popularan kod publike. Kao razlog tolikog uspeha, navode se, pre svega, odlična muzika i koreografija Boba Fosija, kao i njegova izuzetna režija, koja nas u svet gangsterskog Čikaga uvodi kao u neki veliki kabare. Drugi razlog uspeha leži, verovatno, u godini njegove premijere. Naime, sedamdesete godine donele su građanima Amerike veliko razočarenje u ”američki san”, a otkrivanjem istine o vijetnamskom ratu, na ”svetlosti pozornice” izneta je prava slika o licemerju američkog društvenog morala. Treći razlog je, de facto, opčinjenost publike fotogeničnom slikom Čikaga sa prepoznatljivim gangsterskim imidžom, koji je privlačio publiku neodoljivim ukusom ”zabranjenog voća: alkohola u vreme prohibicije i ludim provodima sa ženama ”sumnjivog morala”.

Mjuzikl "Čikago" (2006)(Fotografija: Mjuzikl „Čikago“, 2006)

Sama priča je istinita: ona je nastala onda kada je reporterka ”Čikago tribjuna”, Morin Votniken, dobila ekskluzivno pravo na intervju sa striptizetom koja je ubila svog ljubavnika. Na temelju tog intervjua, novinarka je napisala dramski komad ”Čikago”, kao školski zadatak na predmetu dramskog pisanja, Univerziteta u Jejlu. Drama je postavljena na „Brodvej-u“ (engl. „Broadway“) 1926. godine, gde je doživela 172 izvođenja, a kasnije je po njoj dva puta snimljen film: prvo nemi (pod nazivom ”Roksi Hart”), a zatim i zvučni sa Džindžer Rodžers u glavnoj ulozi.

Pravu slavu, zapravo, mjuzikl ”Čikago” (postavljen na „Brodvej-u“ 1975), doživeo je tek 1996. godine, kada je prema originalnoj Fosijevoj produkciji, ponovo izašao pred publiku. Iduće godine, ovaj mjuzikl osvojio je mnoge nagrade, a, između ostalih, i 6 ”Tonija” (američkog pozorišnog ”Oskara”). I pored ne tako davno snimljenog istoimenog filma holivudske A produkcije (Rene Zelveger, Ketrin Zita Džons i Ričard Gir) nagrađenog sa šest nagrada američke filmske akademije, mjuzikl ”Čikago” se i danas neprekidno igra pred prepunim gledalištem na Brodvej-u.

Mjuzikl "Čikago" (2006)(Fotografija: Mjuzikl „Čikago“, 2006)

Igraju: Ivana Knežević, Jelena Jovičić (Sloboda Mićalović), Milan Antonić (Nikola Bulatović), Dragan Vujić-„Vujke“, Zinaida Dedakin (Dušica Novaković), Elizabeta Đorevska, Katarina Gojković, Ivan Bosiljčić, Hana Jovčić, Nebojša Babić, Ivan Zekić, Miroljub Turajlija, Ana Maljević, Vesna Paštrović, Nataša Balog, Jelena Ćosić, Danijel Korša, Ljubiša Dinčić, Milan Gromilić, Nebojša Gromilić, Katarina Gromilić, Elena Gromilić, Dušan Šida, Boba Latinović, Nemanja Naumovski, Igor Naumovski, Uroš Petronijević, Miloš Jadžić, Tamara Martinović, Nina Krluć i Milica Pavlović.

Dirigent i muzički aranžmani: Milan Nedeljković.

Reditelj : Kokan Mladenović.

Prevod i prepev (dramaturg). Marija Stojanović

Scenariste (tekst): Fred Eb i Bob Fosi.

Scenarista (songovi): Fred Eb.

Mjuzikl „Čikago“ premijerno je izveden 19, odnosno 20. oktobra 2006. godine. Karte za večerašnje izvođenje možete kupiti na biletarnici Pozorišta na Terazijama, po ceni (specijalan popsut – 30 odsto) od 910 (za parter) i 630 dinara (za balkon).

Pogledajte trejler mjuzikla „Čikago“:

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.