Pozorišta Srbija

Leskovčka premijera predstave „Oslobođenje Skoplja” u Naordnom pozorištu u Leskovcu

Nakon uspešne premijere u Narodnom pozorištu u Nišu, u četvrtak, 31. marta 2022, od 20 časova u Narodnom pozorištu u Leskovcu biće premijerno izvedena predstava „Oslobođenje Skoplja”, u režiji Gorčina Stojanovića, a po tekstu Dušana Jovanovića.

Ovo je priča o odrastanju, napisana u epsko-dramskom obliku, koja u tri čina obuhvata fragmente sećanja na kraj Drugog svetskog rata – tada šestogodišnjeg dečaka.

Uprkos činjenici da autor teksta lično veoma dobro poznaje „junaka” ove priče i njegovu rodbinu, iz razumljivih razloga, nikako ne može bez rezerve da garantuje za verodostojnost „junakovog” svedočenja. Ipak, ovu ispovest, u ono vreme šestogodišnjeg Zorana, ne možemo da posmatramo kao neprikosnoveni, neprotivrečni, samim u sebi zaključeni, subjektivni odraz jednog minulog vremena, a kamoli kao autentični istorijski dokument. Ali njegova netipična sudbina zapravo je u nama probudila živu znatiželju, te nas navela na razmišljanje. Dok bez ikakvih dodataka i ulepšavanja sakupljamo deliće njegovih uspomena, pitamo se šta je u stvari Zoran mogao da vidi, čuje, razume i doživi kao šestogodišnji dečak tih teških, ratnih godina – 1944. i 1945. Drugim rečima: kakva spoznaja i kakvo iskustvo se krije, ako ih uopšte ima, iza ovih naizgled prostodušnih i jednostavnih delića opažanja i zbivanja, iščupanih iz mora zaborava?

Igraju: Aleksandar Krstić, Aleksandar Marinković, Danilo Petrović, Dragan Boža Marjanović, Evgenija Stanković, Marko Pavlovski, Marko Radojević (kao gostujući glumac), Miloš Cvetković, Mina Cocić, Miroljub Nedović – „Riki”, Miroslav Jović, Nađa Nedović Tekinder, Natalija Jović (kao gostujuća glumica),  Stefan M. Mladenović, Uroš Milojević i Vesna Josipović.

Reditelj: Gorčin Stojanović.

Autor teksta: Dušan Jovanović.

Karte za predstavu „Oslobođenje Skoplja”, koja je rađena u koprodukciji niškog Narodnog pozorišta i leskovačkog Narodnog pozorišta, možete da kupite na biletarnici Narodnog pozorišta u Leskovcu, po ceni od 300 dinara. Mesečne repertoare ovih pozorišta pogledajte ovde.

(Fotografije: Predstava „Oslobođenje Skoplja”, 2022, Niš, Leskovac; © Narodno pozorište u Nišu, Narodno pozorište u Leskovcu)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.