Pozorišta Srbija

Kultna predstava „Gospođa ministarka” u Narodnom pozorištu u Beogradu

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu večeras će od 19 časova i 30 minuta biti odigrana kultna predstava „Gospođa ministarka”, rađena po tekstu istoimenog komada jednog od najboljih srpskih komedigrafa Branislava Nušića.

2(Fotografija: Predstava „Gospođa ministarka”, 2004; Narodno pozorište u Beogradu)

Tradicionalna srpska soba. Šporet, čunak dimi, šerpe, lonci, poklopci, lavori, kante, rasparene stolice, veliki astal… Prostorija u kojoj „naš čovek” najduže boravi. U Živkinoj kući privacija. Živka, žena mučenica, još žustra, ali već na kraju snaga i nerava, čeka sreću s neba, koju nikako da dočeka! Njen sin Raka, izubijan i sav u flasterima, „jede” joj dušu koliko i muž, mlakonja, državni činovnik koji „ne ume” da se okoristi! Sve brige ovoga sveta su na Živkinom licu. Ne zna žena šta pre da počne, a nevolje navaljuju u jatima!

U ovoj, pomalo tragikomičnoj predstavi, moćno je razigran san, opsesija, ludilo vlasti, potreba i težnja da se izađe iz svoje tesne kože, da se bude neko i nešto.

Igraju: Aleksandar Srećković Kubura, Anđelka Milivojević Tadić, Dušanka Stojanović Glid (Bojana Bambić), Boris Komnenić, Branko Jerinić, Branko Vidaković, Darko Tomović, Dejana Gajdaš, Duško Premović, Ivan Nikolić, Marko Janjić, Maiga Hamadahamane, Mihailo Lađevac, Miloš Đorđević, Olga Odanović Petrović, Radmila Živković, Radovan Miljanić i Sonja Knežević.

Statisti: Božidar Katić, Srđan Miletić, Zoran Trifunović, Milan Bošković, Miloš Dmitrović, Nenad Andrić, Aleksandar Vukić, Danijel Mijajlović, Jovo Bosnić, Branko Tomić

Pisac originalnog teksta: Branislav Nušić.

Dramaturg (adaptacija teksta): Jovan Ćirilov.

Montaža muzike, zvučnih efekata i dizajn tona: Vladimir Petričević.

Režiser: Jagoš Marković.

3(Fotografija: Predstava „Gospođa ministarka”, 2004; Narodno pozorište u Beogradu)

Inspiraciju za pisanje lika glavne junakinje Živke Popović, Nušić je pronašao u glumicu koja se tih godina nalazila na vrhuncu slave, legendarnoj Živani – Žanki Stokić. Ona je bila vedra, energična žena eruptivne snage, nepresušne scenske mašte, zaraznog i beskrajno iskrenog smeha, nepogrešive scenske intuicije… Žanka, zajedno sa još jednom velikom glumicom – Ljubinkom Bobić, smatra se najuspešnijim kreatorom lika na sceni ministarke Živke. Istovremeno, Nušić je objašnjavao kako ga nijedna konkretna ličnost iz tadašnjeg, a ni prošlog političkog života nije inspirisala u kreiranju ovog lika, ali, ako je mogao šta od kojeg da pozajmi, to je i učinio.

Predstava „Gospođa ministarka” premijerno je odigrana 10. marta 2004. godine, dok je na scenu, sa originalnom glumačkom podelom, prvi put postavljena 25. maja 1929, kada je i doživela neverovatan uspeh kod publike. Karte za večerašnje izvođenje možete kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta u Beogradu, po ceni od 800 dinara.

4(Fotografija: Predstava „Gospođa ministarka”, 2004; Narodno pozorište u Beogradu)

Ova predstava je bila gost na mnogim pozorišnim scenama u zemlji i inostranstvu (Moskva, Novi Sad, Požarevac, Smederevo, Stokholm…), te je dobitnik mnogih značajnih nagrada, a neke od njih su: „Statueta Branislava Nušića” za najbolju predstavu na festivalu „Nušićevi dani”, Nagrada publike za najbolje glumačko ostvarenje na 49. „Sterijinom pozorju” (dobitnik Radmila Živković), „Statueta sa likom Milivoja Živanovića” za najbolju glumicu na devetim Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović” (uručena Radmili Živković)…

I kao što bi kritičari rekli: „Kada bi Nušićeve komedije sadržale scene u kojima ne mora samo da se brblja već može i da se ćuti, ponovo bi bile komične”.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.