Pozorišta Srbija

Predstava „Čudo u Šarganu“ u Narodnom pozorištu u Beogradu

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, večeras će od 19 časova i 30 minuta biti odigrana predstava „Čudo u Šarganu“, rađena po tekstu istoimenog komada jednog od najboljih srpskih dramskih pisaca Ljubomira Simovića.

Predstava "Čudo u Šarganu" (2016)(Fotografija: Predstava „Čudo u Šarganu“, 2015)

Ova drama, u toku koje sve vreme pljušti kiša, smeštena je u krčmi na periferiji u kojoj rade, obitavaju i svraćaju ljudi sa margine, zatečeni negde između sela i grada. Ono što je, osim kafane “Šargan”, zajedničko svim ovim ljudima jeste patnja koju svako od njih nosi u sebi i unosi u ovu neobičnu kafanu. Tako kafana postaje stecište kelnerica, kurvi, političara, prosjaka, skitnica, bivših robijaša… Paralelni tok radnje jeste priča o dvojici ratnika iz I svetskog rata, koji, mada odavno mrtvi, i dalje tragaju za pravdom i tako stižu u današnje vreme. Čudesni lik koji povezuje dva paralelna toka radnje jeste prosjak koji ima natprirodne sposobnosti da na sebe prima rane i bolove drugih ljudi. Drama „Čudo u Šarganu“, koja u sebi nosi duh poetskog realizma, istovremeno je smešna i tragična, realistična i neverovatna.

Predstava "Čudo u Šarganu" (2015)(Fotografija: Predstava „Čudo u Šarganu“, 2015)

Takođe, 1989. godine sa prvom glumačkom postavom kultne predstave „Čudo u Šarganu“ (igrana u „Atelje-u 212“) snimljen je i istoimeni jugoslovenski film.

Pogledajte video snimak predstave „Čudo u Šarganu“, sa prvom glumačkom postavom:

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.