Pozorišta Srbija

Kraj pozorišne sezone u „Zvezdara teatru”: „Korešpodenciji” čak deset nagrada

Pozorišna sezona 2017/2018. u „Zvezdara teatru” zvanično je završena u subotu, 23. juna, izvođenjem predstave „Hipnoza jedne ljubavi” Dušana Kovačevića. U ovoj – više nego uspešnoj sezoni „Zvezdara teatar” je imao dve premijere: u februaru, kada je izvedena predstava „Korešpodencija” Borislava Pekića i Borislava Mihajlovića – „Mihiza”, u režiji Gorčina Stojanovića, a potom u aprilu, kada je premijerno izveden komad „Osama-Kasaba u Njujorku” Vladimira Kecmanovića, u režiji Darka Bajića.

Za samo nekoliko meseci od premijere, korešpodentiBranislav Lečić, Anica Dobra, Slavko Štimac, Joakim Tasić, Jelena Stupljanin i Branko Vidaković osvojili su deset nagrada na pozorišnim festivalima u zemlji i regionu.

Anica Dobra je za ulogu Milice Njegovan osvojila čak pet nagrada. Prva nagrada za „Korešpodenciju” je upravo pripala Anici Dobroj, krajem marta, kada je na 23. Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović” u Požarevcu osvojila nagradu stručnog žirija za najboljeg glumca večeri i nagradu publike Statueta „Spomen na glumca”. Takođe, Anica je osvojila i nagradu za glumca večeri na 35. Pozorišnom festivalu „Nušićevi dani”, kao i nagradu za najbolju žensku ulogu na 21. Teatar festu „Petar Kočić” u Banja Luci. Na prošlonedeljnim „Danima satire Fadila Hadžića” u Zagrebu Dobroj je pripala i prestižna nagrada „Ivo Serdar” za najbolje prihvaćenu ulogu od strane publike.

„Dobre ženske uloge se danas mogu naći uglavnom samo u pozorištu. A ponekad glumac ima dovoljno sreće da dobije baš takvu dobru i jaku ponudu, kakva je i uloga Milice Njegovan u ‚Korešpodenciji’. Pekić je smestio u 19. vek, dao joj snagu, duh, emancipovanost, ona je stub porodice i njena vertikala. Ona je sve ono što nam i danas, u 21. veku, treba, a i pripada. Hvala ‚Zvezdara teatru’ i Gorčinu Stojanovicu što su se u tu igru upustili baš sa mnom. Hvala kolegama, na sceni i iza nje, za entuzijazam i radost igranja. A hvala i velikoj Miri Banjac što je već tri puta pogledala našu predstavu, u kojoj je ona ostala neprevaziđena!”, rekla je Anica Dobra povodom nagrada koje su pripale „Korešpodenciji”.

Predstava „Korešpodencija” je po oceni stručnog žirija ovogodišnjih „Nušićevih dana” proglašena za najbolju predstavu u celini. Reditelj predstave Gorčin Stojanović je osvojio nagradu za najbolju režiju na Teatar festu „Petar Kočić” u Banja Luci. Na ovom festivalu nagrađen je i Branislav Lečić – za najbolju mušku ulogu, za ulogu Simeona Njegovana Lupusa.

Na tradicionalnim „Bucinim danima” u Aleksandrovcu Lečić je dobio i „Zlatno zrno” za najbolju mušku ulogu, dok je za ulogu njegovog unuka u predstavi nagrađen Joakim Tasić, koji je dobio „Zlatno zrno” za najboljeg mladog glumca.

Takođe, predstava „Korešpodencija” će učestvovati i na pozorišnom festivalu „Purgatorije” u Tivtu, 27. juna 2018, nakon čega ponovo startuje u oktobru, u novoj pozorišnoj sezoni.

Dobrodošli!

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.