Pozorišta Srbija

Ko je „Dr Feler“?

Večeras je pred punom salom Narodnog pozorišta u Leskovcu izvedena monokomedija (komedija u formatu monologa) „Dr Feler“.

Narodno pozorište u Leskovcu (Fotografija: Narodno pozorište u Leskovcu, Južne vesti)

Dr Feler je načelnik (principal, upravnik) psihijatrijske bolnice. Ovaj duhovit, luckast i šarmantan (mio, dopadljiv) doktor je na pauzi za doručak. Za vreme pauze (koja se odužila) on priča svoje dogodovštine iz detinjstva, srednjoškolskih i studentskih dana, o poreklu svog prezimena i probleme koje mu je zadavalo u odrastanju, svom poslu i pacijentima, svom doktorskom radu, koji trenutno piše na temu „bolesti“ „Ludilo i ljudilo“ (pokušava da objasni razliku između te dve „bolesti“), društvenim problemima… Publika predstavlja pacijente koji su došli na pregled. Dr Feler od njih bira pojedince koji će dobiti besplatan „pregled“, te saznati da li je „bolje lečiti ljude na dijalektu (narečje) ili književnom jeziku“ (Dr Feler je Vranjanac, a Medicinski fakultet je završio u Beogradu, za dve godine). U ovoj monokomediji obrađeni su tematski sadržaji (skup svih aktuelnih problema neke društvene, naučne ili umetničke oblasti), odnosno koliko društvene mreže asocijalizuju (asocijalan – nedruštven) ljude (što je ujedno ironija (fina, prikrivena poruga koja se sastoji u tome što se njome kazuje baš protivno onome što se, ustvari, misli i hoće da kaže)) na koji način i u kojoj meri sve učestalija pojava raznih rijaliti (eng. reality) programa, odnsono „pevača/ica“ distancira (udaljava) ljude od pravih vrednosti i normi (pravilo, propis, ugledan primer). Da li je ustavni sistem (ustav je najviši opšti pravni akt jedne države) taj po kome se primenjuju zakoni ili samo obična forma (propis, vid), te koliko se doktori pridržavaju „Hipokratove zakletve“ (zakon kojeg se trebaju pridržavati lekari u obavljanju svojih lekarsih dužnosti)? Takođe, moći ćete premijerno da čujete dve nove pesme Dr Felera (jedna je rep, a druga folk – inače, Dr Feler uživa u klasičnoj muzici). Na kraju predstave čuje se poziv službe psihijatrijske bolnice da je upravo pobegao pacijent iz ove ustanove, koji po opisu odgovara Dr Feleru. Da li je Dr Feler zaista doktor ili samo duševno poremećen pacijent!?

Kompletan autor (scenario i režija) i glumac u ovoj predstavi je Dragan „Boža“ Marjanović, pozorišni glumac sa juga Srbije.

Publika je predstavu i glumca podržala gromoglasnim aplauzom i ovacijama (javno i burno odobravanje ili ukazivanje počasti kome). Predstava „Dr Feler“ premijerno je odigrana 4. novembra u Aleksincu, odnosno 5. novembra u niškom Domu Vojske. Ovu predstavu možete pogledati i sutra, tačnije 7. novembra 2015. godine, u Vranju.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.