Pozorišta Srbija

Jubilarno 1.651. izvođenje predstave „Buba u uhu“

Na Velikoj sceni Sava Centra, večeras od 20 časova biće izvedena kultna predstava „Buba u uhu“, nastala po delu francuskog dramaturga Žorža Fejdoa (fr. Georges Léon Jules Marie Feydeau). Ovo će biti jubilarno 1.651. izvođenje, u 45. sezoni.

Predstava "Buba u uhu" (2016)(Fotografija: Predstava „Buba u uhu“, 2015)

Gospodin Šandebiz je direktor uglednog međunarodnog osiguravajućeg društva. Gospođa Šandebiz, međutim, pogrešno veruje da je njegova impotencija posledica neverstva i priprema mu zamku: lažno ljubavno pismo anonimne dame i poziv na randevu u hotelu „Kod vragolaste mace“, na kojem će se sama pojaviti i tako ga raskrinkati. Kako on ne bi prepoznao njen rukopis, zamolila je svoju najbolju prijateljicu, gospođu Omenides, da ona napiše pismo svojom rukom. Gospodin Šandebiz, međutim, zaključi da mu je misteriozna obožavateljka poslala pismo greškom i da je ono zapravo namenjeno njegovom mladom i zgodnom saradniku Turnelu, te ga nagovori da on umesto njega pođe na tajni sastanak. Turnel pristaje i polazi, ne sluteći da će ga tamo čekati niko drugi do gospođa Šandebiz, u koju je inače zaljubljen. Kao za inat, pismo tada nepažnjom dospe u ruke i patološki ljubomornog gospodina Omenidesa, koji, prepoznavši ženin rukopis, odjuri u pomenuti sumnjivi hotel, sa pištoljem u ruci. Kada čuje za to, Šandebiz se tamo i sam hitno uputi ne bi li spasio Turnela.

Igraju Ana Kostovska, Lazar Jovanov, Marina Rakić, Mihajlo Perišić, Nikola Ivačkov, Novak Simić, Obrad Radulović, Vojislav Tomić, Tašana Đorđević

Reditelj: Ljubiša Ristić.

Dramaturg: Ljubiša Ristić.

Gostuju i glumci iz originalne glumačke postave: Branka Petrić, Rada Đuričin i Vlastimir „Vlasta“ Velisavljević.

Predstava "Buba u uhu" (2016)(Fotografija: Predstava „Buba u uhu“, 2015″, Aktuelno|net“)

Rada Djuričin i Ljubiša Ristić skupili su mlade glumce i napravili novu „Bubu u uhu“ za svoju staru i novu publiku – dede, babe, sinove, ćerke i unučad – kao što je to oduvek bilo i kako će zauvek biti kada nikoga od nas više ne bude! Nova – stara „Buba“ je kenotaf, sećanje i poštovanje za sve iz prve podele kojih više nema.

Predstava „Buba u uhu“ premijerno je odigrana na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), 7. juna 1971, kao diplomska predstava reditelja i glumca Ljubiše Ristića. Do sada je imala preko milion gledalaca. Karte za večerašnje izvođenje možete kupiti na biletarnci Sava Centra, po ceni od: 1.200, 1.000, 800 i 600 dinara.

Ovim dvostrukim izvođenjem (22. i 23. februara) „Bube u uhu“ nastavljena je tradicija izvođenja najčuvenijeg vodlvilja u istoriji pozorišta, odnosno dat je omaž radu srpskog glumca Nikole Simića, koji je ujedno bio i njen „zaštitni znak“, kao i zahvalnost svima onima koji su do sada igrali u ovoj predstavi.

Pogledajte najavu predstave:

Mesečni repertoar JDP-a možete pogledati ovde, a mesečni program Sava Centra na ovom linku.


Fenomen dugogodišnjeg igranja predstave „Buba u uhu“

Prva glumačka postava predstave "Buba u uhu" (1971)(Fotografija: Prva glumačka postava predstave „Buba u uhu“, 1971, JDP)

„Buba u uhu“ je uvek i bez izuzetka bila rasprodata, a kada bi se kostimi iscepali, glumci bi doneli svoje privatne stvari; kada bi se dekor raspao, Nikola Simić bi pronalazio novac da se dekor obnovi; kada pozorište ne bi htelo da bilo čime obeleži 1.500 izvođenje ove predstave, simić bi privatno organizovao proslavu u restoranu izvan pozorišta za glumce, reditelјa i prijatelјe predstave… Fenomen dugogodišnjeg igranja ove predstave velikim delom leži u sjanoj umetničkoj energiji.

Kroz nju su (u raznim fazama) prošla naša najveća glumačka imena: Boro Stjepanović, Branislav „Ciga“ Milenković, Ivan Bekjarev, Marko Todorović, Mihajlo Kostić-„Pljaka“, Milan „Lane“ Gutović, Moris Levi, Slobodan Đurić, Vojislav „Voja“ Brajović, Zorica Šumadinac

Takođe, sa istom glumačkom ekipom i pod istom rediteljskom palicom, snimljen je i film „Buba u uhu“ 1972. godine.

Pogledajte celu predstavu sa prvom glumačkom postavom:

https://www.youtube.com/watch?v=0UbpRLeNA4w

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.