Pozorišta Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Jednoglasna odluka žirija 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu: Gran pri „Mačku u čizmama“

Žiri 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u sastavu: Marijana Prpa Fink (Srbija) – predsednik, Henrik Køhler (Danska) i Gyula Urbán (Mađarska) – članovi, odgledao je 14 predstava u zvaničnoj konkurenciji, u izvođenju 14 teatara iz 12 zemalja Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije.

Žiri je jednoglasno odlučio da pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo dodele se:
– Filipu Eldanu u predstavi „Jaje“ u režiji Dubravka Torjanca i izvođenju Dječje i lutkarske scene HNK u Varaždinu, Hrvatska;
Filip Eldan na autentičan način igra ulogu dečaka koji otkriva raznolikost sveta svojom velikom željom za prijateljstvom. Jednostavnim glumačkim sredstvima dočarava lepotu dečije radoznalosti.
 Endi Rubinstein u predstavi „Tajni život pelena“, u režiji Endi Rubinstein, Urga Maira Cardoso i izvođenju Endi Rubinštajn, Sao Paulo, Brazil;
Endi Rubinštajn u predstavi jednog glumca, izuzetnom veštinom u stvaranju imaginarnog sveta od elemenata realnog, prepoznatljive životne situacije prevodi u svet mašte.
– 
Petri Nađ za ulogu u predstavi „Doživljaji veverice Majka” u režiji Marko Roberta i izvođenju Lutkarsko pozorište Vaškakaš, Đer, Mađarska;
Petra Nađ ekspresivnošću i snagom svog dara oživljava dušu lutke kojoj daje svoju energiju i blistavu veštinu pokreta.
– 
Goranu Smoljanoviću za ulogu u predstavi „Majstori” u režiji Gorana Smoljanovića i izvođenju Teatara “To go”, Osijek, Hrvatska;
Goran Smoljanović jednostavnom i prepoznatljivom glumačkom veštinom u duhu klovnovskog lika  majstora, podučavajući svog šegrta da uradi posao na najbolji  mogući način, podučava i decu pravilima ponašanja u saobraćaju.
 Dejanu Fajferu za ulogu u predstavi „Majstori” u režiji Gorana Smoljanovića i izvođenju Teatara “To go”, Osijek, Hrvatska.
Dejan Fajfer na sveden i moderan način glumačkim sredstvima jasnim i uverljivim u igri klovskog karaktera, dečiju publiku uvodi u edukativni sadržaj predstave.

Nagrade za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljeno je Irini Somborac za predstavu “Tobi“ u izvođenju Pozorišta za decu i mlade, Skoplje, Makedonija;

U predstavi „Tobi“, svet lutaka dizajniran je na način koji je u skladu sa idejom da kod dečije publike pokreće maštu na plemenit način sa jasnom porukom prihvatanja sopstvenog identiteta.

Nagrada za najbolju originalnu muziku dodeljena je Peteru Kusu za muziku u predstavi „Džumbus“ u izvođenju pozorišta Werk89, Beč, Austria;

U predstavi „Džumbus“, zvuk je autentičan zahvaljujući autentičnosti samih izvođača. Svaki objekat ili predmet u predstavi postaje deo muzičke partiture i svojim dopadljivim ritmom pokreće dečiju maštu na akciju.

Za najbolju scenografiju nagrada ide Evi Farkaševoj, predstava „Prodavnica igračaka“ u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica, Crna Gora;
Elementi scenografije  u predstavi „Prodavnica igračaka“ grade prostor koji pomaže glumcima da pređu iz sveta realnog u svet nestvarnog. Ritam otvora na scenografiji pokazuje ili sakriva svet igračaka ali i menja oblik tela glumaca, uvećavajući ga i na taj način čini uverljivim radnju drame.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Jerzy Bielunasu, za režiju predstave „Tiha“ u izvođenju Pozorišta za decu Jan Dorman, Bedzin, Poljska;

Režiser u predstavi „Tiha“ gradi atmosferu priče iz sveta mitologije i probranim scenskim jezikom uvodi decu u svet tajanstvene tišine. Harmonija koju čini mesto šume i kreacija lutaka čini ovog reditelja autentičnim stvaraocem.

GRAND PRIX Festivala za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi “Mačak u čizmama“, reditelja Todora Valova u izvođenju Dečijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, Republika Srpska.

Predstava „Mačak u čizmama“ kroz ideju: da je promišljanje životnih situacija najbolji put do uspeha, promoviše sklad između znanja i veštine, kao i kreativnosti i mašte. Izražajnim scenskim jezikom, izvanrednom kolektivnom glumačkom igrom i animacijom lutaka i objekata na sceni, ova predstava donosi čaroliju u svet dečije mašte i briše granicu između mogućeg i nestvarnog.

 

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.