Jednoglasna odluka žirija 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu: Gran pri „Mačku u čizmama“

0

Žiri 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u sastavu: Marijana Prpa Fink (Srbija) – predsednik, Henrik Køhler (Danska) i Gyula Urbán (Mađarska) – članovi, odgledao je 14 predstava u zvaničnoj konkurenciji, u izvođenju 14 teatara iz 12 zemalja Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije.

Žiri je jednoglasno odlučio da pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo dodele se:
– Filipu Eldanu u predstavi „Jaje“ u režiji Dubravka Torjanca i izvođenju Dječje i lutkarske scene HNK u Varaždinu, Hrvatska;
Filip Eldan na autentičan način igra ulogu dečaka koji otkriva raznolikost sveta svojom velikom željom za prijateljstvom. Jednostavnim glumačkim sredstvima dočarava lepotu dečije radoznalosti.
 Endi Rubinstein u predstavi „Tajni život pelena“, u režiji Endi Rubinstein, Urga Maira Cardoso i izvođenju Endi Rubinštajn, Sao Paulo, Brazil;
Endi Rubinštajn u predstavi jednog glumca, izuzetnom veštinom u stvaranju imaginarnog sveta od elemenata realnog, prepoznatljive životne situacije prevodi u svet mašte.
– 
Petri Nađ za ulogu u predstavi „Doživljaji veverice Majka” u režiji Marko Roberta i izvođenju Lutkarsko pozorište Vaškakaš, Đer, Mađarska;
Petra Nađ ekspresivnošću i snagom svog dara oživljava dušu lutke kojoj daje svoju energiju i blistavu veštinu pokreta.
– 
Goranu Smoljanoviću za ulogu u predstavi „Majstori” u režiji Gorana Smoljanovića i izvođenju Teatara “To go”, Osijek, Hrvatska;
Goran Smoljanović jednostavnom i prepoznatljivom glumačkom veštinom u duhu klovnovskog lika  majstora, podučavajući svog šegrta da uradi posao na najbolji  mogući način, podučava i decu pravilima ponašanja u saobraćaju.
 Dejanu Fajferu za ulogu u predstavi „Majstori” u režiji Gorana Smoljanovića i izvođenju Teatara “To go”, Osijek, Hrvatska.
Dejan Fajfer na sveden i moderan način glumačkim sredstvima jasnim i uverljivim u igri klovskog karaktera, dečiju publiku uvodi u edukativni sadržaj predstave.

Nagrade za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljeno je Irini Somborac za predstavu “Tobi“ u izvođenju Pozorišta za decu i mlade, Skoplje, Makedonija;

U predstavi „Tobi“, svet lutaka dizajniran je na način koji je u skladu sa idejom da kod dečije publike pokreće maštu na plemenit način sa jasnom porukom prihvatanja sopstvenog identiteta.

Nagrada za najbolju originalnu muziku dodeljena je Peteru Kusu za muziku u predstavi „Džumbus“ u izvođenju pozorišta Werk89, Beč, Austria;

U predstavi „Džumbus“, zvuk je autentičan zahvaljujući autentičnosti samih izvođača. Svaki objekat ili predmet u predstavi postaje deo muzičke partiture i svojim dopadljivim ritmom pokreće dečiju maštu na akciju.

Za najbolju scenografiju nagrada ide Evi Farkaševoj, predstava „Prodavnica igračaka“ u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica, Crna Gora;
Elementi scenografije  u predstavi „Prodavnica igračaka“ grade prostor koji pomaže glumcima da pređu iz sveta realnog u svet nestvarnog. Ritam otvora na scenografiji pokazuje ili sakriva svet igračaka ali i menja oblik tela glumaca, uvećavajući ga i na taj način čini uverljivim radnju drame.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Jerzy Bielunasu, za režiju predstave „Tiha“ u izvođenju Pozorišta za decu Jan Dorman, Bedzin, Poljska;

Režiser u predstavi „Tiha“ gradi atmosferu priče iz sveta mitologije i probranim scenskim jezikom uvodi decu u svet tajanstvene tišine. Harmonija koju čini mesto šume i kreacija lutaka čini ovog reditelja autentičnim stvaraocem.

GRAND PRIX Festivala za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi “Mačak u čizmama“, reditelja Todora Valova u izvođenju Dečijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, Republika Srpska.

Predstava „Mačak u čizmama“ kroz ideju: da je promišljanje životnih situacija najbolji put do uspeha, promoviše sklad između znanja i veštine, kao i kreativnosti i mašte. Izražajnim scenskim jezikom, izvanrednom kolektivnom glumačkom igrom i animacijom lutaka i objekata na sceni, ova predstava donosi čaroliju u svet dečije mašte i briše granicu između mogućeg i nestvarnog.

 

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Radnim danima sam Šejn, vikendom sam Brus Vejn.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend