Pozorišta Srbija

Interaktivna monodrama Anđelke Prpić “Šta me snađe“ uskoro u pozorištima

Druženje sa medijima povodom beogradske premijere interaktivne monodrame Anđelke Prpić „Šta me snađe“, organizovano je 1. februara u prestoničkom urban italian restoranu „Balkon“. Dramski tekst za ovu interaktivnu savremenu komediju koja se igra 12, 13. i 14. februara u Domu omladine, u kojoj se popularna glumica pojavljuje u 12 različitih uloga, potpisuje jedan od najboljih srpskih dramskih pisaca I scenarista Nebojša Romčević, a režija je poverena proslavljenom glumcu, muzičaru i reditelju Branku Đuriću Đuri.
Na press konferenciji, šarmantna Anđelka Prpić pozdravila je kolege iz medija i objasnila povod druženja sa medijima: – „Htela sam da vam se zahvalim što ste na neviđeno podržavali ovaj projekat, još od početka decembra kada smo i krenuli u ovu pustolovinu igrajući predstave širom Srbije. Znam koliko nam znači vaša podrška i koliko to sve dižete na viši i lepši nivo“.
O tome kako je došla na ideju da nakon televizijske karijere napravi pozorišnu predstavu, popularna glumica iskreno je rekla: – Nema tu neke preterano egzotične priče. Jednostavno sam kao neko ko je dosad radio serije i TV projekte, poželela da „upoznam svoju publiku“, a predstava je za mene oduvek bila i san i pustolovina. Snovi postaju stvarnost samo ako ih sledimo, a razlika između sna i pustolovine je što sam se usudila da kažem „da“ izazovu. Tada sam i okupila profesionalce u svom poslu, da „šteta bude što manja“, iskrena je bila Anđelka i potom najavila Ganeta Pecikozu čija produkcijska kuća je stala iza monodrame „Šta me snađe“.
– Ovo nije monodrama nego kombinacija televizijske i pozorišne predstave, rekao je Gane i dodao: – Videćete i sami, je pored standardnog lika Joke, Anđelka glumi još 11 likova koji su snimljeni i sa kojima ona ima „interakciju“, da ne kažemo,   „sama sa sobom“. Anđelka je mlada i jako popularna glumica, u šta sam se dodatno uverio tek kada je počela da igra predstavu. Evo, večeras ima izuzetnu tremu jer igramo u njenom rodnom gradu Požarevcu.
Foto: Ivan Dobričić

Gane Pecikoza je dodao i to da je 12.2. predstava rasprodata, kao i dve predstave 13. februara i da će verovatno i ona za termin od 14. februara uskoro „planuti“ karte.

– Za moju produkciju ovo je bila najskuplja predstava do sada, radili smo je godinu dana. Najskuplji su bili video snimci jer je scenografija i maska bila postavljana za samo dva minuta koliko su trajala snimanja, ali mislim da se isplatilo ulagati u ovako divnu saradnicu kao što je Anđelka i verujem da od ovakvih predstava može da se napravi neki sitkom. Čestitam Anđelki na hrabroj odluci da radi ovako nešto, jer je monodrama najzahtevniji oblik pozorišnog dela.
Anđelka Prpić je opravdala odsustvo reditelja predstave Branka Đurića Đure zdravstvenim problemima i najavila dramskog pisca Nebojšu Romčevića.
– Nebojša je morao da napiše ovu predstavu, jer kada vas pozove najbolja prijateljica vaše žene Maje Romčević sa takvim zahtevom, onda nemate baš i nešto izbora, duhovita je Anđelka.
– Ovo nije bio lagodan put, ali je na kraju bio lepih plodova. Pisati za Anđelku bila je i obaveza i odgoovrnost. Svaki pisac sanja da „otvori“ u glumcu za kojeg piše nešto čega glumac nije ni svestan i pomognete nekome da procveta. To, naravno, ne znači da je Anđelka bila uvela, nego je bila pupoljak a sad je buket, rekao je Nebojša Romčević.
– Anđelka je bila je pred izazovom da pokaže sve što predstava od nje traži. Važno je da dam uvod – jer proteklih meseci se razvlače po novinama afere holivudskih moćnika koji uslovljavaju žene kako bi mogle da izgrade karijeru, ali ta veritkala ide i van Holivuda, do drugih poslova, i najjednostavnijih stvari. U svetu koji više nije ni muški, jer je problem same strukture sveta, žene se i dalje nalaze u sličnim iskušenjima.
Najteži posao je šaliti se sa vrlo dramatičnim stvarima. Iz benignog ugla, da smo pomerili fokus milimetar levo, „Šta me snađe“ bila bi čista drama. Nije bila ideja da napravimo urnebesnu komediju posle koje se zaboravi sve, nego da se gledaoci urnebesno smeju na predstavi ali posle i zapitaju: koje je rešenje? Strukturalno, psihološko, sociološko? Da ne pametujem više, jer će me zafrkavati Anđelka. Želeo sam da ona pokaže svoju glumačku muskulaturu i silu ali da zabavi i sebe i publiku. Ali tema predstave i jeste tema o kojoj bi trebalo da razmišljamo, pišemo i borimo se protiv tih „ucena“ zajedno sa lepšim polom. Ima stereotipa sa kojima smo se poigravali, a kada nas nasmeju, pitamo se – „da li sam isti takav?“. Kao pisac je bilo važno da vam to kažem, a kao Anđelkin prijatelj moram da dodam da je bio trnovit put pred njom. Monodrama je najteži teatarski oblik za glumca, a i pisati je jako je teško. Na kraju sam „podelio“ Anđelku u bečki hor na pauzi – koji postoji u njenoj glavi i tu harmoniju koju ima u sebi opredmetio u različitim likovima. Siguran sam da će posle ovakve predstave, standardi biti drugačiji“, zaključuje Nebojša Romčević na šta se Anđelka Prpić našalila na svoj račun da je tek sada shvatila šta je zapravo trebalo da radi prethodnih godinu dana i zahvalila se i ekipi koja je učestovavala u projektu: produkcijskoj kući Gane Music Factory i njihovoj tehnici na podršci, kostimografu Snežani Veljković, scenografu Vanja Kanington, šminkerki Ani Aćimović i Mariji Kovačević, maskeru Nenadu Gajiću i Bebi Dragić.
Foto: Ivan Dobričić
Osim Beograda, „masovna monodrama“ „Šta me snađe“ tokom februara i marta nastavlja i svoju „masovnu turneju“ u zemlji i inostranstvu. Tako je 9.2. u Novom Bečeju, 20.2. u Kruševcu, 21.2. u Užicu, 22.2. u Zrenjaninu, 23.2. u Šapcu, 24.2. u Čačku, 25.2. u  Novom Sadu, 26.2. u Kragujevcu, 27.2. u Nišu, 1.3. Vršac, 7.3. Sremska Mitrovica, 9.3. Cirih, 10.3. Sent Galen, 14.3. Kikinda.

O PREDSTAVI

Šarmantna Anđelka, u ovoj predstavi igra tridesetdvogodišnju bankarku Jovanku Joku Jakovljević. Mlada žena koja gradi karijeru onim što ima (pameti i znanja ponajmanje) u surovom korporativnom svetu. Sasvim slučajno se našla pred dilemom: čast i bračna vernost ili uspon u karijeri? Takvu dilemu ne može da razreši sama: čitava vojska likova joj u tome pomaže stvarajući još veću konfuziju u njenoj praznoj glavici, a direktorov sin samo što nije ušao u njenu sobu. Ovaj je svet skrojen tako naopako, da izgleda da je svaka žena bar jednom naletela na svog Harvija Vajnstajna. Zadovoljstvo je njegovo, kajanje njeno…

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.