Pozorišta Srbija

Helen Miren čestitala Svetski dan pozorišta

U svetu se danas obeležava Svetski dan pozorišta, te je tim povodom oskarovka Helen Miren, velika engleska glumica današnjice, napisala tradicionalnu međunarodnu poruku za 2021. godinu.

A ona glasi:

„Ovo je bilo veoma teško vreme za nastupe uživo, te su se mnogi umetnici, tehničari i zanatlije borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti.

Možda ih je ta, uvek prisutna, nesigurnost učinila sposobnijima da trezvenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju.

U ovim novim okolnostima, nihova mašta se već pretočila u domišljate, zabavne i dirljive načine komunikacije, velikim delom zahvaljujući, naravno, internetu.

Od svog nastanka, ljudi imaju potrebu da jedni drugima prenesu priče. Zato će predivna pozorišna kultura opstati sve dok nas bude bilo.

Kreativni nagon pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara i reditelja nikada neće biti ugušen, već će u vrlo bliskoj budućnosti ponovo da procveta sa novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo.

Jedva čekam!”

Svakog 27. marta, počevši od 1962, a na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), obeležava se Svetski dan pozorišta. Na taj dan, pozorišta širom sveta organizuju razne manifestacije. Najvažnija među njima je tradicionalna poruka koju uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda.

Ovde možete da pogledate repertoar nekih domaćih pozorišta, pa da izaberete neku predstavu za proslavu ovog dana. I volimo pozorište. I čuvajmo pozorište. Srećno!

(Fotografija 1: Helen Miren; © IMDB

Fotografija 2: Svetski dan pozorišta; © Dreamstime

Naslovna fotografija: Svetski dan pozorišta 2021; © World Theatre Day)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.