Pozorišta Srbija

Gostovanje predstave Kruševačog pozorišta u Narodnom pozorištu u Beogradu

U Narodnom pozorištu u Beogradu, večeras će od 20 časova i 30 minuta glumački ansambal „Kruševačkog pozorišta odigrati predstavu „Valjevska bolnica“, nastala po motivima trećeg toma romana Vreme smrti.

Predstava "Valjevska bolnica" (2015)(Fotografija: Predstava „Valjevska bolnica“, 2015, „Informer“)

Radnja je smeštena u Valjevsku ratnu bolnicu – simbol ljudske požrtvovanosti, humanosti i agonije u Prvom svetskom ratu i glavni centar za prijem srpskih vojnika, ranjenika i velikog broja izbeglica i zarobljenika, koji su zbog loših higijenskih uslova u bolnici oboleli od epidemije pegavog tifusa, ali u kojoj su se čudesnim spletom okolnosti i sudbine dogodile i neke od najneverovatnijih i najtragičnijih ljubavnih priča u savremenoj srpskoj književnosti.

„Valjevska bolnica“ je predstava koju neizostavno treba pogledati, jer smo zaokupljeni budućnošću, a budućnost je vreme koje pripada smrti. Nada dolazi iz prošlosti, samo iz dobra koje je bilo.

Predstava "Valjevska bolnica" (2015)(Fotografija: Predstava „Valjevska bolnica“, 2015, „Informer“)

Ova predstava deo je projekata kojima se obeležava veoma važan jubilej iz istorije naše zemlje – stogodišnjicu Prvog svetskog rata. Istovremeno, dramatizacijom romana jednog od najznačajnijih pisaca 20. i 21. veka u Srbiji, odaje se počast čitavom njegovom opusu i ukazuje na neophodnost negovanja repertoara nastalom po delima srpskih klasika.

Ćosić na genijalan način piše poetsku istoriju srpskog naroda, takozvani „Ep o srpskom ratu 1914“. U središtu romana su suštinska pitanja narodnog opstanka: život i smrt. Ovoj epohi pisac daje dva lica. U prvom planu su porazi i pobede srpske vojske i nesreće koje svaki rat nosi, dok su u pozadini zbivanja raskidi prijateljstava, ratni liferanti, izdajnici i epidemija „pegavca“.

„U knjizi „Vreme smrti III“ očarao me je tolstojevski dah – Dobrica Ćosić je poslednji veliki epski romanopisac Evrope“, napisao je Žorž Niva (fr. Georges Nivat, u predgovoru francuskom izdanju) – profesor na Ženevskom Univerzitetu (fr. „L’université de Genève“, skraćeno UNIGE).

Predstava "Valjevska bolnica" (2015)(Fotografija: Predstava „Valjevska bolnica“, 2015, „Informer“)
Igraju: Andrijana Videnović, Biljana Nikolić, Bogdan Milojević, Bojan Veljović,
Reditelj: Slavenko Saletović.
Dramaturg: Branislav Nedić.
Pisac: Dobrica Ćosić.

 


Dobrica Ćosić

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.