Pozorišta Srbija

Gostovanje predstave „Atelje-a 212“ u Leskovcu

U Narodnom pozorištu u Leskovcu, večeras će u 20 časova glumački ansambal „Atelelje-a 212“ odigrati kultnu predstavu „Sveti Georgije ubiva aždahu“.

Kako spojiti intimnu dramu sa dramom jednog naroda? Melodrama i „drama-reka“, Srbija 1914. godine – od sarajevskog atentata do Cerske bitke. Istoriju ne odlučuju samo velike bitke, već i unutarnja previranja njenih piona… Može li veliki nacionalni podvig biti delo neostvarenih pojedinaca? Da li mnogi mešaju ljubav sa strašću? Pored svih ovih zla (ratovi, ljubomora, osvete…) – pripada li i strast tom krugu grehova?

Predstava "Sveti Georgije ubiva aždahu" (1986)

Predstava „Sveti Georgije ubiva aždahu“ je uzbudljiva, pomalo bizarna priča sa samog početka Prvog svetskog rata, odnosno priča o oklevetanim mačvanskim seljacima osakaćenim u balkanskim ratovima, tragičnim bogaljima i ratnim invalidima – veteranima, koji su (navodno) iskorišćavali odsustvo sposobnih vojnika i predstavljali „opasnost“ za njihove žene i sestre. Da bi sprečila pobunu, srpska Komanda odlučuje da mobiliše i pošalje invalide na prvu liniju fronta, u prve borbene redove u Cersku bitku i tako reši problem. Srbija u kojoj je rat „peto godišnje doba“ i srpski mentalitet u kome se meša poganluk i dobrota – samo su pozadina nastanka ljubavnog trougla između zgodnog mladog ratnog invalida i švercera Gavrila, lokalnog policajca Ðorđa i njegove žene, zavodljive i slobodoumne Katarine, koji ima svoju melodramsku, tragičnu završnicu. Ovo je predstava kroz koju su prošle generacije glumaca!

Igraju: Bojan Žirović, Sofija Juričan, Marinko Madžgalj, Bojan Dimitrijević, Milan „Caci“ Mihailović, Miloš Klanšček, Mladen Andrejević, Gordan Kičić, Nebojša Ilić, Vladislav Mihailović, Nenad Ćirić, Erol Kadrić, Radomir Nikolić, Branislav Zeremski, Dara Džokić, Nenad Jezdić, Nenad Heraković, Andrija Kuzmanović, Milan Nikitović i Aleksandar Gruden.
Reditelj: Ljubomir „Muci“ Draškić.
Dramaturg: Ivana Dimić.

Čudna je stvar taj srpski mentalitet. Kada okrene na dobro – rađaju se veliki ljudi: naučnici, lekari, pisci, pesnici… A kada okrene na zlo – proradi nekontrolisana srdžba, iracionalni inat i zli, pakosni, lažljivi jezici, a sve se stavi u službu zvanu „u korist naše štete”. U osnovi, o tome i jeste drama „Sveti Georgije ubiva aždahu” – naveo je dramski pisac Dušan Kovačević.

Predstava „Sveti Georgije ubiva aždahu“ premijerno  je izvedena 7. septembra 1986, a ponovo je obnovljena 2013. godine (uoči obeležavanja 100 godina od početka Velikog rata (Prvi svetski rattrajao od 1914. do 1918. godine)).

Ako želite da pogledate maestralno izvođenje ove predstave, karte možete kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta u Leskovcu, po ceni od 1.000 dinara.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.