Pozorišta Srbija

Gostovanje duodrame beogradskog Narodnog pozorišta u Leskovcu

U Narodnom pozorištu u Leskovcu gostovao je glumački ansambal Narodnog pozorišta u Beogradu, koji je odigrao duodramu „Prah“, nastalu po tekstu jednog od najznačajnijih savremenih mađarskih pisaca – Đerđ Špra (mađ. György Spiró).

Duodrama "Prah" (2015)(Fotografija: Duodrama „Prah“, 2015)

On jednog popodneva dođe kući ranije s posla, a ona tek dolazi s pijace da spremi krompir za ručak. Ništa od ručka, ostaće gladni. Nešto strašno važno se dogodilo i to mora da joj saopšti. Ali kako da joj saopšti šta je sreća? Je li sreća sigurnost? Je li novac sreća? Je li sreća blagostanje? Kako da je zavredimo, kako da objasnimo da smo je zaslužili? Je li sreća nešto čemu samo možemo da težimo? Otkud ta ljudska vera u lutrijsku srećku? Pitanje je, zapravo, ima li kraja društvenoj „tranziciji“ ili će se ljudi deliti na one koji se klade na sreću i one koji su „srećni“ profiteri. Postaje li nam smešno svako moralisanje na temu novca? Ko još veruje da siromašni mogu biti srećni!?

Igraju: Nataša Ninković i Zoran Cvijanović.

Reditelj: Veljko Mićunović.

Prevod: Radoslav Milenković.

Dramaturg (adaptacija teksta): Veljko Mićunović.

Duodrama "Prah" (2015)(Fotografija: Duodrama „Prah“, 2015)

Tragikomedija „Prah“ premijerno je odigrana 15. i 25. novembra 2015. U leskovačkom Narodnom pozorištu izvedena je 23. februar 2016. godine, pred punom salom.

Mesečni repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu možete pogledati ovde, a Narodnog pozorišta u Leskovcu na ovom linku.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.