Pozorišta Srbija

Gost Narodnog pozorišta u Beogradu Dr Imanuel Šiper

Dr Imanuel Šiper, dramaturg na velikom broju projekata kolektiva „Rimini Protokoll”, biće gost Narodnog pozorišta u Beogradu. Ovaj kolektiv je u značajnoj meri obeležio savremenu izvođačku scenu u Evropi – uvodeći nove strategije stvaranja i načine razumevanja izvođačke umetnosti.

(Fotografija: Dr Imanuel Šiper; © Anna Clarks)

Dr Šiper će danas od 20 časova i 30 minuta na Sceni „Raša Plaović” održati performativno predavanje Relacione dramaturgije i inscenirana postdemokratija u tetralogiji „Država 1 – 4”. U toku predavanja publika će moći da se upozna sa praksom kolektiva „Rimini Protokoll”, kao i sa načinom rada na jednoj od njihovih najnovijih produkcija – tetralogiji predstava „Država 1 – 4” (2016 – 18).

Ovaj projekat је fokusiran na postdemokratske fenomene, kao što su globalna obaveštajna mreža, gradilišta i lobiranje, digitalizacija demokratije i preplitanje struktura globalnih kompanija i politike. Dr Imanuel će govoriti o specifičnom pristupu radu u savremenom pozorištu, pre svega u pogledu interakcije sa publikom: svaka od četiri predstave, sa veoma jasnom političkom temom, podrazumeva jedinstven način obraćanja, organizacije i vođenja publike kroz pozorišni događaj. Zainteresovani mogu preuzeti besplatne karte na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku uz simultani prevod.

(Fotografija: Kolektiv „Rimini Protokoll”; © Benno Tobler)

Takođe, Imanuel Šiper će sutra održati i radionicu „Relacione dramaturgije i strategije interaktivnosti”, namenjenu profesionalcima u oblasti izvođačkih umetnosti. OVa radionica se bavi različitim dramaturgijama predstavljanja javnosti i mogućim oblicima interaktivnosti izvođačkog dela u savremenom kontekstu.

(Fotografija: Kolektiv „Rimini Protokoll”; © Benno Tobler)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.