Pozorišta Srbija

Dodeljene nagrade AP-a “Krsmanac”

Povodom 93-godišnjice od osnivanja Akademskog pozorišta “Branko Krsmanović” (ili Akademsko pozorište “Krsmanac”) danas su (na sceni u “Balkansoj” 4) dodeljene nagrade i priznanja zaslužnim čalnovima i saradnicima ovog pozorišta, tj. izuzetnim umetnicima čiji je doprinos po oceni stručnih članova komisije vrednovan kao izuzetan (u više kategorija).

Plaketa “Mata Milošević” – Nagrada za životno delo, visokokreativne domete i istrajnost, kao i posvećenost afirmaciji umetničkih vrednosti, dodeljena je Ljiljani Mrkić-Popović (profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu) i Miodragu Bogiću (filmski reditelj i producent).

Plaketa “Miroslav Belović” – Nagrada za najbolju režiju u Akademskom pozorištu u periodu 2008/15, dodeljena je Vladimiru Cvejiću (za režiju predstave “Ruvenzori”).

Novo ustanovljenu povelju “Soja Jovanović” – Nagrada za trajan doprinos filmskoj i televizijskoj umetnosti, dobili su: Velimir “Bata” Živojinović (glumac), Boro Drašković (filmski i pozorišni reditelj), Dušan Makavejev (filmski reditelj) i Ljubiša “Smoki” Samardžić (glumac i reditelj).

Nakon dodele nagrada (u čast nagrađenih) izvedena je predstava Akademskog pozorišta “Krsmanac” – “Ruvenzori” (po tekstu Bele Hamveša). Ovo je 57. izvođenje predstave “Ruvenzori” – inscenacija koja je osvojila veliki broj nagrada u Srbiji i inostranstvu.

Akademsko kulturno-umetničko društvo "Branko Krsmanović"

Akademsko pozorište “Branko Krsmanović” (ansambal Akademskog kulturno-umetničkog društva “Branko Krsmanović”) je posle Narodnog pozorišta najstarije pozorište u Beogradu, peto u celoj Srbiji i najstarije studentsko pozorište u Evropi.

Osnovala ga je grupa studenata Beogradskog univerziteta u kafani hotela “Moskva” 15. septembra 1922 godine. Potpisnici osnivačkog akta su Božidar Kovačević i prvi upravnik pozorišta Aleksandar Janković. Predvođeno Matom Miloševićem, Milanom Dedincem, Branimirom Ćosićem….od svog nastanka bilo je avangardno i okrenuto novim piscima i modernijem teatarskom izrazu… Na predlog Ministarstva prosvete, a od strane Nj. K. V. Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Akademsko pozorište 1932. biva odlikovano ordenom Svetog Save IV stepena. Po završetku Drugog svetskog rata, pozorište deluje u okviru AKUD “Branko Krsmanović” kada Soja Jovanović nastavlja sa radom koji nije prekidan ni za vreme okupacije. Uspon Akademskog pozorišta vezan je za ime reditelja Miroslava Belovića, koji kao dugogodišnji umetnički rukovodilac, pisac i reditelj deluje gotovo dve decenije. U to vreme veoma uspešno su delovali mladi pisci Aleksandar Obrenović, Jovan Ćirilov, Boro Drašković, a sa njima i reditelji Ognjenka Milićević, Stevo Žigon, Boda Marković zatim Dušan Makavejev, Raša Popov i mnogi drugi… Predstava “Ženidba i udadba” u režiji Nebojše Komadine prva je predstava iz Srbije koja je gostovala na Venecijanskom Bijenalu (1960 godine). Sve do kraja šesdesetih godina profesori i studenti Fakulteta dramskih umetnosti bili su kreatori i nosioci repertoara, a to su: Predrag Laković, Voja Mirić, Miroslav Jokić, Nadežda Vukićević, Stevan Turkelja, Dragan Nikolić, Ljubiša Ristić, Boro Stjepanović, Miroslav Pavićević…. Potom dolazi vreme koje su obeležili: Siniša Kukić, Velimir Mitrović, Bora Nenić, Vladimir Lazić, Oliver Viktorović, Zoran Babić, Obrad Radulović, Primož Bebler, Goran Cvetković, Vladimir Cvejić…. U Akademskom pozorištu je izvedeno preko 250 premijera, ostvarena su gostovanja u 24 evropske zemlje i osvojene brojne nagrade na festivalima visokog ranga – Erlangen, Prag, Budimpešta, Potsdam, Nansi, London, Minsik, Viljnus, Krakov, Napulj, Venecija… Tako je i danas. Tu su naslednici Radeta i Olivere Marković, Danila Bate Stojkovića, Rade Đuričin, Ivana Bekjareva, Bekima Fehmiua, Branke Petrić, Ružice Sokić, Petra Kralja, Ljubomira Draškića i nekoliko stotina drugih… Predstave se izvode na kamernoj sceni u Balkanskoj 4 na prvom spratu koje je projektovao arhitekta, glumac i član pozorišta Danilo Udovički. Čuvajući uspomenu na svoje osnivače i značajne umetnike, ustanovljene su dve jedinstvene nagrade koje se povodom jubileja dodeljuju zaslužnim članovima Akademskog pozorišta.

Više od jednog veka studenti beogradskih fakulteta okupljaju se kako bi svoje talente i umetničke afinitete iskazali kroz pesmu, igru, sviranje i glumu u ansamblima koji čine Akademsko kulturno-umetničko društvo “Branko Krsmanović”. Akademski hor “Obilić”, osnovan je 1884. godine , Akademsko pozorište 1922. godine, a ansambl narodnih igara i pesama i ansambl narodne muzike 1945. godine. U samom osnivanju ove kulturne asocijacije postojala su još dva ansambla, džez i simfonijski orkestar koji su tokom šezdesetih godina prestali sa radom a njihovi članovi postali vodeći muzičari profesionalnih ansambala – Simfonijskog i Džez orkestra RTS i Beogradske filharmonije. Svaki od ansambala doprinosi ugledu i afirmaciji Društva širom sveta oslanjajući se na izuzetan doprinos umetnika ranijih generacija koji su svojim umetničkim kvalitetima, znanjem i talentom postavili visoke izvođačke kriterijume. Pored aktivnosti na domaćim scenama, svi ansambli su ostvarili izuzetne uspehe nastupima na uglednim međunarodnim festivalima i u najpozanatijim koncertnim dvoranama širom sveta.

Ako ste talentovani za igru, muziku ili glumu, a (do sada) niste imali prilike da pokažete svoje talente – ovo je idealna prilika za vas! Prijavite se za audiciju za neki od ansambla (Ansambl narodnih igara i pesama; Ansambl narodne muzike; Akademsko pozorište; Akademski hor “Obilić”) AKUD-a “Krsmanac”.

Prijavu možete popuniti na:

https://docs.google.com/forms/d/1Cp9iyB20d7nI_8PmvSc2XtxPnluftCxFvwIwEwFOwlw/viewform?c=0&w=1

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje