Pozorišta

Svetski dan pozorišta

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), širom sveta danas se obeležava Dan pozorišta. Ovim povodom organizovane su razne pozorišne manifestacije.

Dan pozorišta je prvi put obeležen u Helsinkiju, a zatim u Beču na devetom „ITI“ kongresu, juna 1961, kada je tadašnji predsednik Arvi Kivimaa iz Finske, predložio da se svakog 27. marta proslavlja Svetski dan pozorišta. Njegov predlog je prihvaćen sa oduševljenjem. Na ovaj dan, 1962. otvoren je „Teatar nacija“ u Parizu.

Nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI) i čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuju razne pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija poruka koju, na poziv Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda. Poruku prevode na više od 20 jezika, čitaju je pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampaju u stotinama novina i časopisa, odnosno emituju na radio i tv stanicama na svim kontinentima. Prvu poruku za Svetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto, 1962. godine.

Na ovom linku možete pogledati „Pozorišni bonton“, odnosno možete da proverite da li u pozorištu poštujete sva pravila ponašanja u jednoj ovako značajnoj instituciji.

(Fotografija: „Theatre Masks“, „ODYSSEY“)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.