Pozorišta Srbija

Da li zaista živimo u „Klaustrofobičnoj komediji“?

U „Zvezdara Teatru (na sceni „Bata Stojković“) večeras (u 19 časova i 30 minuta) će premijerno biti odigrana predstava „Klaustrofobična komedija“.

Komad „Klaustrofobična komedija“ napisan je pre skoro trideset godina (1986), a pisan je sa osećanjem da živimo u teskobi koja se prikriva „povremenim otvaranjem prozora“. Izlazak iz te naše teskobne kuće (domovine) u zemlje „slobode“ (najčešće u Italiju), bilo je osećanje odlaska na vikend zatvorenika osuđenih na život u komfornom zatvoru i pod budnim okom „jedne od najboljih evropskih policija“.

„Čovek može biti zaglavljen u liftu, ali i u državi!“, kaže Sava – odžačar (glavni lik ovog komada, radnička sirotinja; čovek zaljubljen u život koji mu je nedostižan).

Podnaslov ove gorke komedije mogao bi biti i naslov: „Pozorište potkazuje život“. To je tačna i valjda jedina čestita strana potkazivanja kao želje za istinom.

Koliko je tih 30 godina donelo razlike, koliko se ništa za tih 30 godina nije promenilo, to će pokazati ova predstava

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.