Pozorišta Srbija

Da li ste ikada imali osećaj da Vaše ime pominju nakon “… i ostali“?

U saradnji sa festivalom Merlinka, u sredu, 31. januara u Ustanovi kulture VUK od 20h, biće izvedena prva repriza predstave “…i ostali”, po tekstovima Mine Ćirić, Nede Gojković, Galine Maksimović i Maše Radić, u režiji Stevana Bodrože.

„Naša ideja je bila da napravimo društveno angažovanu predstavu koja će propitivati promenljivi status manjine, tako da kroz četiri priče pratimo sudbine majke koja ne može da prihvati činjenicu da joj je sin gej, romskog deteta kojeg maltretiraju u školi, depresivnog razvedenog muškarca, žene u kolicima i bivšeg robijaša. Svi oni zajedno su „ostali“ u ovom društvu. Želeli smo kod publike da osvestimo kada su oni ti „ostali“. Nadam se da će predstava imati dug život i da će gostovati po Srbiji i regionu”, rekao je za Adria Daily Predrag Azdejković, producent predstave.

Predstava „…i ostali“ bavi se pozicijom manjina u našem društvu i pokušava da istražuje i analizira dijalektiku odnosa manjina – većina. Upravo zato što je tema manjina već imala neka uprizorenja na scenama u Srbiji, ova predstava ima nov pristup jer prikazuje različite oblike marginalnosti upoređuje kako se različite vrste marginalnosti ogledaju jedne u drugima i na koji način se većina u društvu odnosi prema manjinskim grupma.

U predstavi igraju: Anđela Jovanović, Bojana Zečević, Željko Maksimović i Nikola Šurbanović.

About the author

Stefan Mihajlovski

Stefan Mihajlovski

Diplomirani komunikolog. Student master programa Proizvodnja TV serija. Pisac knjiga ''14 dana karantina''. ''Ispod grla'' i ''Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti''. TV autor i voditelj. Kolumnista. Aktivista za ljudska prava.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.