Pozorišta Srbija

„Čaruga“ u Lazarevcu i Leskovcu

Sinoć je pred punom salom Narodnog pozorišta u Leskovcu izvedena prva repriza maestralne predstave (tzv. moderna bajka) „Čaruga„.

Narodno pozorište u Leskovcu(Fotografija: Narodno pozorište u Leskovcu, Južne vesti)

Radnja predstave smeštena je u vreme posle Prvog svetskog rata. Banda putnika-pljačkaša i ubica vlada Slavonijom. Predvodnik bande je hladnokrvni ubica, šarmantni gospodinn i srcelomac, zvani Čaruga, koji svoje lice krije maskom. Svako ko je uspeo da otkrije Čarugin identitet, ubijen je. Ali šta se dešava kada mlada promiskuitetna novinarka gđa Ivona Fregl sazna da je čuveni Čaruga ustvari grof Vranicki. Da li uzajmna osećanja ljubavi i prolazna strast mogu da pobede zlo i omekšaju srce jednog Čaruge?

Banda pljačkaša se raspada, jer su Putnik i Mali (članovi bande) izdali svog vođu Čarugu. Čaruga ubija Putnika. Kapetan žandarmerije Božidar Pavlović ima zadatak da uhapsi Čarugu, ali mu to ne polazi za rukom. Nakon što njegova nesuđena ljubav Ivona Fregl pobegne sa Čarugom, kapetan saznaje identitet ozloglašenog razbojnika, te za akciju hapšenja od potpukovnika dobija vojnike. Čaruga je Jovo Stanisavljević, koji je ukrao identiet pokojnog grofa Vranickog.

Ivona i Čaruga se rastaju, a kapetan Pavlović hapsi na livadi pijanog Čarugu. U zatvoru, Mali i Čaruga su osuđeni na pogubljenje. Kapetan Pavlović sklapa dogovor o besgstvu sa Čarugom, ali on propada. Čistačica zatvora, nemoralna žena, Božidarka (Čarugina prva ljubav i nekadašnja verenica), pravi se da ne poznaje Čarugu, te odbija da mu pomogne. Nakon nekoliko dana od javnog pogubljenja Malog, pogubljen je i Čaruga. Ivona odbija prosidbu Pavlovića (dao je ostavku na mestu komandanta i odlučio da bude zemljoradnik), te ostaje da čeka voz za Beč.

Šta je Čarugu navelo na ovakvo ponašanje – ubistvo brata Mihajla, crne sile magije ili prevara njegove prve ljubavi Božane?

Logo "Puls" teatra(Fotografija: Logo „Puls“ teatra)

Na kraju predstave, publika je gromoglasnim aplauzom i ovacijama pozdravila glumce. Predstava „Čaruga“ je pripremljena u saradnji između lazarevaškogPulsteatra i Narodnog leskovačkog pozorišta. Premijerno je izvedena 19. oktobra 2015. godine u Lazarevcu, odnosno 23. oktobra 2015. godine u Leskovcu.

Uloge: Stanislav Grujić, Ana Ćuk, Petar Grujić, Aleksandar Trmčić, Ivan Janković, Milan Tomić, Nenad Mitrović, Ivana Nedeljković

Reditelj: Stanislav Grujić.

Scenarista: Radoslav Pavlović.

Stanislav Grujić je pozorišni glumac i reditelj sa juga Srbije. Trenutno je upravnik Narodnog pozorišta u Leskovcu.

Logo Narodnog pozorišta u Leskovcu(Fotografija: Logo Narodnog leskovačkog pozorišta)

Jovo Stanisavljević – „Čaruga“ bio je razbojnik iz Slavonije početkom 20. veka, a o njemu je snimljen i jugoslovenski film „Čaruga“ (1991). U ovoj predstavi on je predstavljen na jedan duhovit i drugačiji način (suprotno od onoga što je bio).

Jovo Stanisavljević - "Čaruga" sa vojnicima                                (Fotografija: Jovo Stanisavljević – „Čaruga“ sa vojnicima)

Pogledajte video o predstavi:

Predstava je već osvojila srca publike, te se njeni tvorci nadaju da će se „Čaruga“ još dugo izvoditi.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.