Pozorišta Srbija

„Čarobnjak iz Oza“ u Pozorištu „Boško Buha“

Na Sceni za decu Pozorišta „Boška Buha“ danas će u 12 i u 16 časova biti izvedena kultna predstava za decu „Čarobnjak iz Oza“, nastala po motivima istiomenog romana Franka Lajmana Bauma.

"Čarobnjak iz Oza" (2015)(Fotografija: Dečja predstava „Čarobnjak iz Oza“, 2015)

U svom uvodu u roman “Čarobnjak iz Oza” Frank Lajman Baum piše o ljubavi mlade generacije prema legendama, mitovima i bajkama, i o velikoj sreći koju su “Grimove i Andersenove krilate vile” donele dečjim srcima. Međutim, on kaže i to da se te bajke već polako mogu u bibliotekama klasifikovati kao istorijske, jer je došlo vreme za neke nove čudesne priče u kojima nema stereotipnih duhova, patuljaka i vila. Zato je težio da “Čarobnjak iz Oza” bude moderna bajka u kojoj čudesno i zabavno imaju prednost u odnosu na scene koje izazivaju bol i noćne more.

Kada smo počeli da pripremamo predstavu “Čarobnjak iz Oza”, imali smo istu želju kao i pisac romana od kog smo počeli – da napravimo modernu bajku. Sa te strane, ostali smo u potpunosti verni originalnoj verziji, i možemo da potpišemo Baumove reči. Ali, s obzirom da je ona nastala još 1900, morali smo da imamo u vidu da su se od tada promenili pojmovi modernog, zabavnog, poetičnog i strašnog, dobra i zla. Kakva je današnja Doroti? Ko je njen Toto? Šta su danas pamet, ljubav i hrabrost? Zašto zlo ne bi bilo i pomalo smešno? Zašto dobro ne bi imalo ni jedan kvar? Kakav je to današnji opsenar koji zavodi mase i ubeđuje ih u sopstvenu veličinu? Odgovarajući na ova pitanja, udaljavali smo se postepeno od originala, upravo zato da bismo mu ostali što bliži.

"Čarobnjak iz Oza" (2015)(Fotografija: Dečja predstava „Čarobnjak iz Oza“, 2015)

Po motivima romana „Čarobnjak iz Oza“ napravljene su mnoge dečje predstave u svetu, te spadaju u jedne od najizvođenijih.

Predstava „Čarobnjak iz Oza“ premijerno je izvedena 7. i 9. novembra 2015. godine. Karte za večerašnje izvođenje možete kupiti na biletarnici Pozorišta „Boško Buha“, po ceni od 600 dinara. Ova predstava namenjena je deci uzrasta od šest do jedanaest godina.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.